Zoo-bloggen

Svart med vita ränder...

... eller vit med svarta ränder? Vad tror du?

Zebran är svart med vita ränderlaugh

Zebran har dessutom ränder som är olika långa och tjocka, på så vis har varje zebra sitt eget mönster. Precis som våra fingeravtryck och som tigrarnas randiga päls! 


biolog, Vuxen

Kan elefanter hoppa?

Du kanske hoppar högre än en elefant? Eller kan elefanter hoppa? Hmmm....


Foto:Y.-J. Rey-Millet / WWF

Näää.... Elefanten kan inte hoppa. De väger ju sjukt mycket, en stor afrikansk elefanttjur (hane) kan ju väga typ 6 ton! Så, eftersom elefanten väger så mycket är det fysiskt omöjligt för den att hoppa.... Men de kan faktiskt stå på bakbenen en stund, om de verkligen vill (ha goda blad högt upp bland grenarna) smiley


biolog, Vuxen

Visste du att...

Det är inte bara hundar som leker med pinnar....

Hur gulligt är inte detta då?! Psssst! Just den här bilden, och många många fler hittar du på PPs egna Instagram (wwf_pandaplanet) heart


biolog, Vuxen

Wohoo! Lodjur på bild!

I början på januari följde PP med när Länsstyrelsen i Västmanland byggde upp en kamerastation för lodjur. Stationen är till för att filma lodjur, och kunna ta reda på hur många lodjursfamiljer (mamma med ungar) som bor här i Sverige.
Coolt jobb!

I slutet på februari fastnade denna prickiga filur på bild! 


Undersöker kamerastationen.... 

Kissar på kamerastationen... och luktar på den där äckliga smeten på pinnen....

Och strosar vidare!

Vill du veta hur stationen funkar? Kolla in filmen i förra inlägget! 


biolog, Vuxen

Lodjurens kamera!

Såg du filmklippet med de svartvita lodjuren? Det va ju en familj lodjur som hade filmats av en kamera, som Länsstyrelsen i Västmanland hade satt upp.

Men, hur fungerar det här egentligen? Hur vet man vart lodjuren går? Och hur lyckas man filma ett så skyggt, hemlighetsfullt kattdjur? Jo, såhär:

PP håller tummarna för att lodjuren går förbi här igen, och luktar på kamerastationen! Då filmas de av kameran som sitter på björken bredvid. Så smart! Med hjälp av kameror kan vi få veta hur många lodjur som också bor i Västmanland till exempel. Med kameror kan man även räkna tigrar, noshörningar och många andra djur yes

Om människor går fram och luktar så filmas de också, fast alla såna klipp raderas direkt. De är ju lodjur som man vill se laugh


biolog, Vuxen

tass, tass, tass...

Det bästa med vintern är snön! 
Bland annat därför att djurens tassavtryck blir extra tydliga. På bilderna ser du tassavtryck från lodjur i Västmanland. 


WWF-Sandra spårar lodjur

Har du sett lodjurens tassavtryck någon gång? 

Spårstämplarna är ganska runda. De ser ut som tamkattens tass, fast mycket större! De mellersta tårna är olika långa. Dessutom kan ju lodjuren dra in klorna, så det är inte alltid man ser spår av deras klor i snön. Djuren väljer ofta stigar i skogen, där är det mindre snö och lite lättare att tassa fram. Du vet väl hur jobbigt det kan vara att plumsa i djup snö? 


biolog, Vuxen

Svartvita lodjur!

Ja, så ser lodjur i alla fall ut när de filmas vid en speciell kamerastation. 


Inte lika svartvit genom en vanlig kameralins inte... 

Varje år räknas några av rovdjuren som bor här i Sverige tillsammans med oss, till exempel vargar och lodjur. Då behövs snö, så att man kan spåra djuren (läs mer om spår i snön här!).

Länsstyrelsen i Västmanland provar nu kamerastationer för att ta reda på hur många lodjur som bor där. Och gissa vad som tassat in i bilden... lodjur! I filmen ser du en familjegrupp, mamma med ungar.

Titta så roligt de knycker med sin lilla svans! Vad tycker du om lodjuret? 


biolog, Vuxen

Det där med att dricka ur toastolen...

Gör din katt det? 

Det här är katten Teddy, min (WWF-Sandras) ena katt. 
Han är särskilt intresserad utav just toastolen och har tyvärr börjat lära sig att spola. När det spolas vatten i toastolen står han där, precis som på bilden – och slår i vattnet och leker med det. Tydligen är detta jätteroligt.

Dessutom dricker han ur toastolen. Katter är ju väldigt nyfikna (oftast) på just rinnande vatten. Från kranen i köket, i duschen, handfatet…

Egentligen är det inte lustigt. Katter älskar färskt vatten och är duktiga på att hitta det! Ljudet av rinnande, porlande vatten klingar fint i katternas öron. Dina katter kanske blir lite extra törstiga när de ser och hör att du byter vatten i deras vattenskål? Nu vet du varför smiley


biolog, Vuxen

Gissa tassen!

Kolla vilket snyggt (och stort) tassavtryck i snön... detta djur finns inte i Sverige men har en "släkting" här. Vem tror du gjorde detta avtryck?


© WWF-Canon / WWF-Russia/V. Kiriliuk
 

Älskar du tassar? Kolla in PPs spår-skola!


biolog, Vuxen

Hajfilm!

I senaste PP-numret kan du läsa om hajsläppet på Havets Hus. WWF-Sandra va på plats när två
småfläckiga rödhajar släpptes ut smiley

Får du inte tidningen? Ingen fara, PP hittade en bra film från ävetyret!


biolog, Vuxen