PP-bloggen

Vinn biobiljetter för bästa idén!

Dags för höst – och kanske lite biomys!

Har du någon film du längtar efter att se? Kanske The Emoji movie, Wonder Woman, Pirates of the Caribbean eller Bilar 3? Var med och tävla!

Fem lyckliga vinnare får två biobiljetter skickade med posten. Biljetterna gäller för alla filmer på SF Bio. Tävlingen pågår till och med söndag 27 augusti.

Här är tävlingsfrågan: Hur ska vi transportera oss i framtiden? Fantisera fritt! 

Skicka ditt svar i ett e-mail till pandaplanet@wwf.se. Skriv med ditt riktiga namn, ditt användarnamn + din postadress. top
Du kan även tävla på PPs instagram: wwf_pandaplanet

Lycka till och puss önskar Panda Planet-teamet! kiss  


Tjej, Vuxen

Följ med till centret som räddar schimpanser

Vår närmaste släkting bland djuren är schimpansen. De första fem åren lär sig ungen allt den behöver kunna av sin mamma.

De här schimpanserna har blivit av med sin mamma. Följ med till räddningscentret Sanaga Yong Chimpanzee Rescue Center i Kamerun.

Här tar de hand om föräldralösa schimpansungar, som ska släppas ut i det fria när de klara sig själva igen.


Tjej, Vuxen

Klarar du utmaningarna?

PP-medlemmen Blazer påminner om en svårt sak i sin pratbubbla:

Utmaningar: 

1. Kan du nudda nästippen med din tungspets som giraffen? 
2. Kan du slicka på din armbåge? 
3. Andas in genom näsan samtidigt som du pratar. Omöjligt!
4. Kan du höja bara på ena ögonbrynet? Det går att träna upp... 
5. Testa om du kan få upp ena foten bakom din nacke!

Kan du göra något annat svårt? Tipsa här nedanför, så lovar jag att testa! 

Här är några småttingar som nog klarar allt detta. De här apungarna (gröna markattor) har förlorat sina mammor på olika sätt. Nu bor de på ett viltcenter, där de får växa upp. När de klarar sig själva kommer de att släppas ut i naturen igen. 


Tjej, Vuxen

Kan du kattspråk?

Sätt på ljudet och lyssna på honkatterna Mossy och Stina, som pratar med varandra på världens gulligaste kattspråk.

Tydligen brukar de här damerna mest retas och bråka med varandra, så enligt ägaren som lagt upp filmen på Youtube var det här en ovanlig syn. De höll på i över en timme!

Vad tror du att de säger? Skriv ditt förslag här nedanför! 


Tjej, Vuxen

Lördag = World Elephant Day!

Lördag 12 augusti är det World Elephant Day. Elefanterna är hotade av tjuvjägare, som bland annat vill åt deras elfenben för att göra prydnadssaker. Dessutom används elefanter som riddjur för att roa turister i många länder, där de inte behandlas väl av sina ägare. 
World Elephant Day vill att vi ska njuta av elefanter i deras naturliga miljö i stället – och aldrig någonsin köpa något som är gjort av elfenben. 
Här kommer en jättesöt film på en elefantunge, som definitivt är i sin naturliga miljö! Det är vår elefantexpert Allan Carlson som är på uppdrag, när ungen gör en kaxighetsattack mot bilen han sitter i.
Hihi, det är lätt att vara kaxig när man har en trygg mamma i bakgrunden... 
Ser du att den spänner ut öronen för att se extra stor ut?

Copyright © LeoFilm Joakim Odelberg


Tjej, Vuxen

Träffa lilla hyenan Nicolas!

Det här är Nicolas – en 9 månader gammal hyenavalp. Hyenor är intelligenta och sociala djur. Ser ni hur lekfull han är? Som en vanligt hundvalp! Och de är ju faktiskt släkt. 

Nicolas föddes på det här viltcentret, där man tar hand om skadade djur.

Hans bror var så väldigt dominant – stoppade Nicolas från att dia mjölk och slogs med honom hela tiden. Så teamet var tvungna att separera bröderna och ta hand om Nicolas för att han skulle överleva. 

Teamet vill egentligen undvika att göra djuren tama, men det var nödvändigt för att Nicolas skulle överleva sig. Och i januari i år släpptes han ut i det fria, i en jättestor skyddad park! 

Titta här på filmen:


Tjej, Vuxen

Hajsläpp i Lysekil - PP på plats

Nu sitter jag på tåget på väg till västkusten. Imorgon är det nämligen dags för årets hajsläpp! Varje år släpper Havets Hus i Lysekil ut småfläckiga rödhajar, som har fötts upp i akvarium.

Det här är en del i arbetet med att bevara arten. Hajarna har klarat sig väldigt bra, man har hittat utsläppta hajar många år senare. Varje haj har nämligen en liten tagg (en grön plastbricka) på sig, så att om man ser en haj i havet med en tagg så är det en utsläppt haj! 

PP kommer att liverapportera under dagen imorgon på Instagram, missa inte det! Följ oss på @wwf_pandaplanet, eller: www.instagram.com/wwf_pandaplanet/.

Om du bor i Lysekil eller är där på besök så är du självklart välkommen att vara med på släppet! Det brukar vara en riktig folkfest med massor med folk, kl 14 börjar det, imorgon 7 augusti, utanför Havets Hus. 


Tjej, Vuxen

Häng med kycklingen - dag för dag

Kycklingen här inne i ägget är en vecka gammal... Crazy bananas alltså! Så här blir kycklingen till:

Dag 1 – Hönan har lagt ett befruktat ägg. Det behöver vara 37-38 grader.
 
Dag 3 – Redan nu är det en liten kyckling och det lilla hjärtat slår.

Dag 6 – Den lilla kycklingen kan röra sig. Små vingstumpar och ben utvecklas.

Dag 9 – Nu bildas näbben.

Dag 12 – Kycklingen äter av ägggulan som blir mindre allt eftersom kycklingen växer.

Dag 15 – Kycklingen får fjädrar och klor.

Dag 18 – Kycklingen är snart färdig och det börjar bli trångt i skalet.

Dag 21 – Kycklingen piper nu inne i ägget. Den är färdig och hackar sig ut! 


Tjej, Vuxen

Idag är det Overshoot day

Idag inträffar något som kallas Overshoot day. Det innebär att vi har spenderar jordens resurser för det här året - redan den 2a augusti, vilket är rekordtidigt grrMen! Vi kan ändra på detta! Om alla hjälps åt så kan vi flytta tillbaka Overshoot Day några dagar varje år, tills vår planet räcker hela året. emoticon_duim 

Det gör vi genom att leva mer klimartsmart! Kolla till exempel in alla våra Panda Actions om du är sugen på att göra något för miljön idag!

Till exempel finns det tips på hur du kan hjälpa de hårt arbetande humlorna och bina att både få vatten, mat OCH någonstans att bo heart Bin och humlor är jätteviktiga för att vi ska kunna få mat i framtiden, till exempel frukt! Du kan enkelt bygga en sån här bi-vattnare:

Vad tänker du om Overshoot Day?


Tjej, Vuxen

Kan du gissa vad de säger till varandra?

Sätt på ljudet och lyssna på honkatterna Mossy och Stina, som pratar med varandra på världens gulligaste kattspråk.

Tydligen brukar de här damerna mest retas och bråka med varandra, så enligt ägaren som lagt upp filmen på Youtube var det här en ovanlig syn. De höll på i över en timme!

Vad tror du att de säger? Skriv ditt förslag här nedanför! 


Tjej, Vuxen