Spår som skvallrar

Det är spännande att undersöka spår i snön. PP lär dig att bli en spår-detektiv!

Spår kan avslöja vilka som gått förbi och vad de haft för sig. Är det någon som hoppat eller gått på toa? Spår kan berätta massor! Ge dig ut och kolla – bli en spårdetektiv!

Kolla in klövarna

Det är lätt att se skillnad på vissa spår. Klövar ser ut så här:

Foto: Wikimedia Commons / Tomasz Kuran (rådjur)
Rådjurets spår är mindre än älgens. Ett annat djur som har klövar är vildsvinet.

Lodjur, vargar … och husdjur!

Spår av tassar ser man ofta i snön. Kattdjur kan dra in klorna, de spåren är lätta att känna igen. Är kattspåret extra stort (nästan 10 cm) så kan det vara ett lodjur!
Foto: Daniel Mallwitz.
Huddjur kan inte dra in sina klor. Kolla bilderna - ser du klomärken i vargspåret?

Vovve eller varg?

Var hittar du spåret? Är det en promenadväg och finns det människospår bredvid? Då är det nog en vanlig vovve.

Är spåret rakt eller riglande? Vargar går oftast mer målmedvetet och rakt, medan hundar springer omkring lite stökigt. Detaljer kan ge bra ledtrådar!

Fåglar

Fågelspår känner man lätt igen. Men det finns ju olika sorter.

Foto Gillis Aronsson
Kolla om det är ett stort eller litet spår. Och om den har simhud mellan tårna. Sedan kan man börja gissa vilken sorts fågel det är.

Vem har skuttat fram här?

Harens spår bildar ett speciellt mönster, som man lätt känner igen. Och bredvid ser du ekorren. Kanske hittar man trasiga kottar intill, ifall den suttit och mumsat.
Foto: Wikimedia Commons / DavidCastor och Lars-Åke Janzon

Sådär – nu är det bara att ge sig ut i snön och leta. Där finns massor av spår! Vilka har du sett? Och vilka spår lämnar du?

Spår som skvallrar
Det kan vara svårt att avgöra vilket djur det är. När man spårar är det dessutom bra att ta reda på hur många djur det rör sig om och i vilken riktning de rör sig. Övning ger färdighet.
Länsstyrelsen håller koll på rovdjuren. Om du hittar spår som du tror kan komma från ett rovdjur, tipsa Länsstyrelsen där du bor. Kolla in http://www.skandobs.se/ om du vill tipsa om ett spår!
När du är ute i skogen, tänk på att du är i djurens hem. Visa respekt. Försök att inte trampa i spåren du ser. Om du fotograferar spår (det är jättebra!) så ha med en storleksreferens intill spåret. Det kan vara till exempel en vante.