KARTONGMATCHEN

Det är kul och viktigt att vara med i kartongmatchen! Prata med er lärare så att din klass också är med!

Återvinning är viktigt! Därför finns tävlingen Kartongmatchen där massor av skolklasser och förskolor i hela landet deltar. Sätt igång! De tre matcherna ska vara registrerade senast den 24 november. Här är match nummer 1.


Så här gör du match nummer 1 i kartongmatchen
– klara Quizet och läs om djuren!


Gör Quizet och bli proffs på återvinning! Det finns ett Quiz för dig som går i klass F-6 och ett annat för dig som går i förskolan.


Läs om isbjörnen, elefanten och orangutangen.
Vilket av WWFs hjälpprojekt skulle du helst vilja stödja?


Den coola isbjörnen klarar att leva i kalla Arktis där det kan bli hela -40 grader kallt! Isbjörnarna har en jättevarm päls och ett tjockt lager av fett för att klara kylan.

Isbjörnen behöver isarna för att kunna jaga sälar och annan mat. Därför är klimatförändringarna ett stort hot – för när jorden blir varmare smälter Arktis isar och isbjörnarna riskerar att svälta.

WWF arbetar för att bromsa den globala uppvärmningen. Vi har även startat isbjörnspatruller för att minska konflikter mellan hungriga isbjörnar och människorna som bor där – så att isbjörnarna inte ska bli skjutna.

Vill du veta mer om isbjörnen? KLICKA HÄR!


Elefanterna (tre olika arter) finns i Afrika och Asien. Den smarta snabeln används till att plocka upp mat, bära grejer och som dusch! Snabeln består av omkring 40 000 muskler – därför är den så smidig och stark.

Tyvärr finns det människor i många länder som köper smycken och föremål som är gjorda av elefantens betar – elfenben. Därför hotas elefanterna av tjuvjakt. Tjuvjägarna tar betarna och säljer dem.

WWF arbetar på flera sätt för att rädda elefanterna. Bland annat skapar vi skyddade områden där elefanterna kan leva och anställer parkvakter som skyddar mot tjuvjägare. Och så vill vi förstås stoppa handeln med elfenben, så att människor slutar köpa elfenben.

Vill du veta mer om elefanten? KLICKA HÄR!


Orangutangen lever i Asien på öarna Borneo och Sumatra. De spenderar sin mesta tid uppe bland trädtopparna i regnskogen. Där sover de i bon som de ofta bygger nya varje kväll. De äter helst frukt, blad, bark och blommor, men kan även äta ägg och insekter.

Det finns två arter och båda är utrotningshotade. Orangutangen hotas framför allt av att deras skogar huggs ned så att man kan odla palmolja på marken istället.

WWF arbetar för att rädda orangutangen bland annat genom att hjälpa till att skapa och bevara nationalparker, bekämpa skogsbränder tillsammans med lokalbefolkningen och arbetar även för att de människor som bor här bättre ska förstå hur viktig orangutangen är för regnskogen och allt liv där. 

Vill du veta mer om orangutangen? KLICKA HÄR!

VI SOM GJORDE DETTA!

Världsnaturfonden WWF, TetraPak och tusentals barn och elever runt om i landet!