Djurens Let's Dance!

1 2 3 4 5 6 7
VIDA VÄRLDEN
Djurens Let's Dance!
Snabba fakta

DJURENS BETEENDE

Läran om djurs beteenden kallas etologi. Djuren kan använda ljud och rörelser för att signalera olika saker till varandra. Det kan handla om att locka till sig en partner, lära upp sina barn, skrämma bort fiender eller stärka gruppkänslan i en flock.


LEK OCH SPEL

Olika parningsbeteenden hos till exempel fiskar och fåglar kallas för lek eller spel. En del arter samlas varje år på speciella platser för sin lek. Andra har ritualer kring bobyggandet eller flirtiga danser och lockrop.

Djuren bjuder på många vackra skådespel. En del dansar för att locka till sig en partner eller kanske helt enkelt för att det spritter i benen. Kolla in djurens Let's Dance!

BONUSBIDRAG!
Spindelns coola bensprattel

Påfågelspindeln är känd för sina snygga färger och sin coola dans. Hanen dansar för att imponera på en hona. Han visar upp sina fina färger coh viftar och skakar med benen. En snygg och avancerad dans!

Tävlande nummer 1
Den graciösa trandansen

Hopp, bugningar och flaxanden med vingarna. Tranans egen balett! Tranan dansar till exempel för att stärka relationen i ett par, hävda revir eller lära upp de unga. Ofta kan man se dem dansa när de samlas i stora grupper om våren.

Tävlande nummer 2
Killingens glada solodans

Det spritter i benen på den här glada lilla geten, kanske är det en glädjedans? Getter är bra på att skutta på klippor och bergknallar. Det finns till och med en del getter som klättrar i träd!

Tävlande nummer 3
Konstsim med de dansande fiskarna

Kolla in de här fiskarnas vackra virvlande dans! Dansen (och andra beteenden kring fiskarnas parning) kallas för "lek". Leken kan vara långa vandringar till rätt lekplats, bobyggande eller små danser och moves för att uppvakta varandra.

Tävlande nummer 4
Svängig paradisfågel

Den här dansaren visar upp sina snygga vingar och den fina färgen under näbben. Det finns många olika sorters paradisfåglar, just den här är en sköldparadisfågel. Hanarna gillar att dansa när de ska imponera på en hona – kolla in vingföringen!

Tävlande nummer 5
Stillsam sjöhästdans

Här är två små sjöhästar i en långsam romantisk dans. Se hur de håller i sig med de långa "svansarna". Hanen spänner ut sin magpåse för att locka honan att lägga sina ägg där.

Tävlande nummer 6
Den skuttande földansen

Kolla in det här skuttande fölet. Visst smittar glädjen av sig? Hästar är häftiga. Till skillnad från många andra djur kan ett litet föl både stå och springa nästan direkt efter födseln, även om det sker lite ostadigt. Ett smart skydd mot rovdjur, om man är en vildhäst.

Tävlande nummer 7
Synkroniserad stimdans

Här är en riktigt stor danstrupp och de är sjukt samspelta! När många fiskar samlas tillsammans kallas det för stim. Fiskarna stimmar bland annat för att försöka skydda sig mot rovdjur. Visst är det vackert när de är så många och skapar häftiga formationer?

Tävlande nummer 8
Sifakornas coola danscrew

Ojojoj, sifaka-lemurerna verkar gilla att hoppa! Sifakan har långa kraftiga bakben – bra att ha för att hoppa mellan trädgrenar eller på marken som det här coola gänget.

Vem vinner djurens Let's Dance?

alla

alla!

Jag röstar på nummer 6

vi röstar på nummer 2

jag röstar på nummer 6

Jag röstar på 2, 7, 6 och 8

Jag röstar på 1,2,4,6 och 8

Jag röstar på 2 och 8!!

Jag röstar på 2, 6 och 8

Tävlande nummer sju, det är så fascinerande att se hur bra samspel alla fiskar har.

2, alltså killingen på första plats!!!! Och sen 4, fölet!! Det är någonting med spralliga djurungar!!!! <3 <3 <3 <3 nytt

röstar på 1,2,4 och 8

Jag gillar 2,4,6 och 8

Jag röstar på 2 och 8

Jag röstar på nummer 2,4,6,8 och7

Jag röstar på nummer 8nytt

4 67

jag röstar på nummer 2och7och8

Jag gillar nummer 1 och 4

jag gillar nummer 3 och 8

jag jilar nummer 2

jag gillar nummer 8

Det skuttande fölet! Hästungar är så söta

Jag jilar numer 3

Jag röstar på nr 7 och nr 8. Stimmet var vackert och graciöst, medan sifaka-lemurerna framkallade våldsamma skrattanfall hos mig.

gilla

Jag röstar på 2,6 och 7.Fölet och killingen var jättesöta och fiskstimmet såg faktist väldigt roligt ut

Killingen och fölet kom på första plats för dem fick mig att skratta. På andra plats kommer tranan för den är så lugn och härlig. På tredje plats kommer kommer fiskarna i akvariet och sjöhästen för dem var så vackra. På fjärde plats kom sifakorna för dem var roliga. På femte plats kom paradis fågeln för man såg inte huvudet så mycket, man såg mest halsen och då såg den lite konstig ut. På sjette plats kom fisk stimmet det såg mest ut som en boll med små prickar på som snurrade runt, runt, runt och runt.

Jag röstar på dansare 3,5 och 7.

jag tror jag tar geten och fölet<3

2

Killingen

Nummer 8 var bäst och nummer 3 var näst bäst

Aporna & Synkroniserad simdans.

Synkroniserad simdans röstar jag på det är så vackert när dom simmar runt

Åh det är det sötaste jag har set

Oj svårt att välja! Fiskarna och fölet