Härliga hav!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
UNDER YTAN
Härliga hav!
Snabba fakta

MARINBIOLOGI

Läran om livet i havet kallas marinbiologi.


STORT!

Hela 70% av jordens yta är täckt av hav!


MÄNNISKAN & HAVET

Inte bara fiskarna utan även människan lever av havet. Hela 40 % av jordens befolkning bor nära hav. Hundratals miljoner människor är beroende av fisk och annat från havet för att leva!


HOT MOT LIVET I HAVEN

Flera arter och områden i havet är hotade och nära hälften av havens djur är redan borta. Havet och dess invånare hotas bland annat av klimatförändringarna, dåliga fiskemetoder och föroreningar.


WWF

WWF arbetar för att det ska skapas fler skyddade områden i havet. Man kämpar också för att fiskemetoderna ska bli bättre. Det är viktigt att man inte fiskar för mycket av en art så att den dör ut  – där är WWFs fiskguide till hjälp.

Visste du att jordens yta består mer av hav än av land? Nu dyker PP ner i det vida havet och träffar några häftiga varelser, häng med!

I havet bor massor av fantastiska varelser – allt från små pluttiga plankton till jättelika blåvalar. Havsvarelserna lever på olika sätt – en del betar på botten, en del filtrerar vattnet för att få i sig pytteliten mat och andra är stora och små rovdjur …

Hungrig havssköldpadda

Havssköldpaddan lever nästan hela livet i havet. Honorna kommer bara upp på land när de ska lägga sina ägg. Kolla in den här hungriga sköldpaddan som smaskar i sig alger.

En simmande ko?

Den coola sjökon liknar mest en säl men är faktiskt närmast släkt med elefanten! Sjökon är ett däggdjur och vegetarian. Här betar den sjögräs på havsbotten.

Häftiga hajar

Det finns ungefär 500 olika sorters hajar. Valhajen är störst (den är faktiskt världens största fisk) men den äter helst pyttesmå plankton.


© WikimediaCommons/Derek Keats

Sällsamma sjödrakar

Sjödraken är en liten fisk som tillhör samma familj som sjöhästarna. Kolla in de här vackra varelserna och deras pyttesmå barn!

Massor av olika världar

Under ytan döljer sig många olika världar som passar som hem åt olika djur.

Ishavet är hem åt valrossar, narvalar, späckhuggare och andra häftiga vinterbadare. Här finns jättemycket fisk – som ett kylskåp fullt av mat för havets invånare!

Korallreven är uppbyggda av massor av små varelser – korallpolyper. Reven ger både gömställen och mat åt nästan 2 miljoner arter. Störst av alla rev är Stora Barriärrevet utanför Australien.

Djuphavet är mörkt och de varelser som lever där ser lite annorlunda ut. Det största djupet i havet är Challengerdjupet i Marianergraven – en hel mil djupt!

Mangroveskogar med sina labyrinter av rötter är en perfekt skyddad plats för små yngel. Mangroven är också ett filter som stoppar jord och föroreningar från att spridas ut till havet.


© naturepl.com / Tim Laman / WWF

Sådär, nu har vi simmat runt i det vida havet en stund. Vilket är ditt favoritdjur i havet?

 

mitt favorit djur är blob fish.jag tycker att den är så kol.även bläckfiskar är kola för att dom både kan ändra form och att dom kan skifta färg.nytt

jag gillar alla djur,sluta skräpa ner i naturen

Jag gillar alla djur! Sluta skräppa ner!!!!!!!!

Mitt favodjur i havet är troligen hajar. Annars så gillar jag allt möjligt.

Jag tycker om alla djur, så det är svår att välja

Jag älskar havssköldpaddorna och hajarna. Det är ju så hemskt att det dör tre hajar varje sekund och att många sköldpaddor dör för att de äter plast för att de tror att plastpåsar är maneter. Jag älskar havet och önskar innerligt att de kommer att räddas från att bli förorenat. Jag håller just nu på att samla in pengar som jag sedan ska ge till världens hav. Jag tycker också att det är mycket vackra bilder på panda planet. RÄDDA VÄRLDENS HAV!!!!!!!

Mytyra!! Vilket jättebra nyårslöfte! Jag brukar också samla in pengar som jag sedan skänker till världsnaturfonden WWF. Ni kan t.ex samla in pengar genom att baka bröd och sälja det. Ni kan även panta burkar som ni samlat in hos grannarna. Ni kan också göra egna armband också halsband och sälja. När ni samlat ihop 200 kr så kan ni skika efter ett fint telegram som ni bestämmer vad det ska stå på. Lycka till!!!

Jag tycker att sjölpadan som simmade var best

plus så underbars bilder på alla djur

vi ska rädda havet jag och mina kompisar för varje sekund dör tre hajar och tänk hur många sekunder det finns på en minut och vi ska samla 3000 kr på ett år och det är vårt nyårslöfte tror ni att vi kommer att klara det ?? vi tror det !! vi älskar djur och det är därför vi gör det här för hajarna och fiskarna i havet kram !!

Jag tycker hajar,valar ja alla djur är såååå häftiga!!!

Jag gillar alt under ytan men bleckfiskar är leskiga.

Sjölejon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Snälla, rädda havet. "Dör havet så dör vi". Man kan rädda havet genom att inte slänga skräp i naturen, särskilt inte plast. Allt skräp kommer någon gång till haven. Snälla, RÄDDA HAVET!!!

havs sköldpaddor är också veldigt söta

delfiner är så himla söta

Speckhuggare solklart!!!

Speckhuggare tror jag fast jag gillar även havs Sköldadda

Mitt favoritdjur är förresten delfin

igår när jag såg på tv med min familj gick några amerikanska poliser på kontroll på en fiskmarknad att fiskarna var tillräckligt gammla. Trumfisken fick minst vara 38 cm lång, och de hittade trumfiskar som var 31 cm!

( det är en sorts bläckfisk)

Thaumoctopus mimicus är nog min

Jag såg en film om havet som var jätte bra!

vet inte... Jag tycker om alla havsdjur! <3

jag gillar bläckfisken

Mitt är nog hajen

inte mitt men dom är jätte cola

Hmmm... kanske sköldpadda. Fast jag tycker de flesta havsdjuren är intressanta.