Älskade elefanter

1 2 3 4 5 6 7 8 9
WWF RÄDDAR
Älskade elefanter
Snabba fakta

3 ARTER

Det finns två arter av Afrikanska elefanter: savannelefant och regnskogselefant.
Och så den Asiatiska elefanten som lever i skogen.


KAN MAN SE SKILLNAD?

Den afrikanska elefanten är mycket större än den asiatiska. Det gäller även öronen. Om du tittar på öronen kan du lätt se skillnad på de två arterna!
 

Foto: Martin Harvey och Ola Jennersten - WWF

 


NI BLIR TONÅRINGAR SAMTIDIGT

Elefanter blir könsmogna (kommer in puberteten) när de är 12-14 år, precis som vi människor. Sen lever de länge, 40-60 år är vanligt.


HOT

Tjuvjakt för att komma åt elefantens betar. I många länder köper människor fortfarande smycken och souvenirer som är gjorda av elfenben, som till exempel elefantens betar.  


WWF RÄDDAR

WWF jobbar på flera sätt för att skydda elefanter:

• Minska efterfrågan på saker gjorda av elfenben

• Stoppa handeln med elfenben

• Anställa fler parkvakter som skyddar mot tjuvjägare

• Skapa platser där elefanter kan leva i fred

Träffa vårt största landdjur! En känslig och intelligent jätte med 3 meter upp till ryggen – som väger upp till 6 ton. Nej tack, man vill inte bli trampad på tårna av en elefant. 

Elefantmamman bär ungen i magen i nästan 2 år och när elefantungen föds väger den 100 kilo! Hela flocken tar hand om ungen. Om något rovdjur hotar ungen så ställer sig de vuxna i en ring runtomkring, som skydd.

Gråter, leker och skrattar!

Elefanter är känslosamma. De kan både gråta, leka och skratta. Elefanter har riktiga ritualer och vanor. Om de inte träffats på länge så viftar de med öronen och utstöter särskilda välkomstljud när de ses. Och när en elefant i hjorden dör sörjer de andra elefanterna i flera dagar. De visar sin sorg bland annat genom att samlas i stillhet runt den döda elefanten.

© Martin Harvey / WWF och Howard Buffett / WWF-US

Smart snabel!

Elefantens smarta snabel går att använda till mycket – plocka upp mat, bära grejer och som dusch! När elefanten ska dricka suger den upp vatten i snabeln och sprutar in i munnen.
Snabeln har bildats av att överläppen och nosen vuxit samman en gång under elefanternas utveckling! Den består av omkring 40 000 (!) muskler – därför är den så smidig och stark.

Lika smart som du

Elefanten är ett av världens intelligentaste djur. Elefantens hjärna är lika avancerad som människans. Titta på det här kloka ögat – visst ser det ut som om den här elefanten kan klara multiplikationstabellen lika bra som du?

© Steve Morello / WWF och naturepl.com / Andy Rouse / WWF

Kan den hoppa?

Nej, elefanten är det enda däggdjuret som inte kan hoppa – den väger så mycket att det är fysiskt omöjligt!

PP hjälper Borneos lilla pytte-elefant

På Borneo finns en liten pygméelefant, en underart till den asiatiska elefanten. Pygméelefanten är tyvärr utrotningshotad – det finns bara runt 1 500  kvar i vilt tillstånd pandasad
Men PPs VIP-medlemmar hjälper dem med de trädplantor som planteras i PP-djungeln! Deras skogar skyddas = jättebra. 

Skriv din egen pratbubbla
Vad säger jag?
Vad säger jag?
Spara och dela

Inte visste jag att elefanter kunde gråta. Jag älskar verkligen det här djuret!

Jag gillar elefanter haha, jag har sett en elefant faktiskt IRL... Fast den var på zoo! xd! nytt

man flyttar elefanter till naturreservat (*_*)nytt

Dom är min bff favoritdjur

Jag tycker elefanter är sååå fina(:

Elefanter är sååå häftiga!

Jag såg en sida där de sa att man får ha elefanter, alligatorer, fladdermöss,pingviner, grävlingar, svanar och delfiner som husdjur!! Det är väl inte sant?

Jag såg en sida där de sa att man får ha elefanter, alligatorer, fladdermöss,pingviner, grävlingar, svanar och delfiner som husdjur!! Det är väl inte sant?

min favvo elefant heter namsai som bor på en djurpark

Ok tack för svaret :-)

Ok tack för svaret :-)

Elefanter är så söta och ett av mina många favvo djur. Vet någon om elefant ungar har något spesiellt namn?( skulle bli glad om någon svarade för har undrat det länge)

Hej hej, tänker du tex som kattunge och valp? Elefanters bebisar kallas för kalvar, elefantkalvar om man vill vara mer precis. =)

elefanter är mitt favo djur

Elefanter är sjukt fina och jag har fått sitta på en Elefant.

Underbar elefantunge! Älskar elefanter!!!!

Jag tycker jättemycket om elefanter och mitt lillasyskon älskar elefanter, det är hemskt att det en finns tjuvjakt. Men en sak som en inte får glömma är att vi alla kan hjälpa till att rädda elefanterna (och även andra djur som jagas av tjuvjägare) genom att ALDRIG köpa elefenben och uppmana andra att ALDRIG köpa elfenben. Det är jättebra att världsnaturfonden arbetar med att rädda elefanterna (och även många andra arter och livsmiljöer).
Jag tror inte att jag hört talas om pygméelefanten på Borneo förut, men nu vet jag att den finns.nytt           

bra skrivet. jag vet inte om det är sant men jag har hört att en elefant dödas varje kvart bara för elfenben

Du har helt rätt. =)