Rädda humlor och bin!

Rädda humlor och bin!

Humlor och bin är pyttesmå superhjältar! De pollinerar våra blommande växter och utan dem skulle vi inte få några frukter och bär. Men de blir färre, så vi måste hjälpas åt att rädda dem! Här är tre smarta sätt att hjälpa våra små vänner:

• Fixa en bi-vattnare

Bin och humlor flyger långt och pollinerar tusentals växter varje dag. De jobbar hårt och blir törstiga. Då behövs en säker vattenkälla där de inte riskerar att drunkna…


Foto: WikimediaCommons / Tortuosa; Jenny Lundell
GÖR SÅ HÄR:
Häll vatten i en pajform eller liknande. Lägg sedan i fullt med små stenar eller spelkulor som bina kan landa på, så att de inte riskerar att drunkna när de dricker. Ställ vattnaren nära blommor och grönska där bin brukar trivas.  

• Bjud på middag!

Humlor heart blommor! Har du en trädgård, balkong eller kanske en blomlåda utanför fönstret? BRA! Se till att där finns mumsiga blommor!


Några favoriter är lavendel, påsklilja, ljung och kärleksört. De gillar också fruktträd, jordgubbar, vinbärsbuskar och liknande godsaker.

• Bli granne med ett bi

Det finns arter med solitära vildbin, som lever ensamma. Eftersom de inte har några samhällen att försvara behöver de inte ha någon gadd = kan inte stickas. Många gillar att bo i små håligheter. Hjälp dem genom att fixa ett bi-hotell!


BYGG ETT BI-HOTELL SÅ HÄR:

Hotell nummer 1.
1. Ta en bambupinne (finns där du köper utomhusväxter). Du kan också använda stora torra hallonkvistar – de är ihåliga i mitten. 
2. Dela i bitar som är 10 cm långa.
3. Fäst ihop ett knippe med hjälp av snöre eller buntband.
4. Häng upp på en skön och solig plats.

Hotell nummer 2.
1. Ta en träbit och borra en massa hål i den med en borrmaskin. Hålen ska vara ungefär 4-10 mm i diameter och 6 cm djupa. De ska inte gå igenom träbiten helt. 
2. Sätt på en skön och solig plats.

Kom igen, nu räddar vi humlor och bin tillsammans! Kommer du att fixa en bi-vattnare? Eller plantera en extra lavendel?

VI SOM GJORDE DETTA!

Panda Planet – tillsammans räddar vi humlor och bin!