Så hjälper du ett vilt djur

Så hjälper du ett vilt djur

"Min pappa hittade en fågel som inte kunde flyga. Pappa tog in den, och så gav vi den mat och vatten. Sen släppte vi ut den och då ville den flyga. Dock ville jag ha kvar den, för den var så söt."

Så skriver en av våra fina PP-medlemmar. Och visst kan det vara jättesvårt att veta vad man ska göra när man hittar ett vilt djur, som verkar behöva vår hjälp! I det här fallet slutade ju allt lyckligt med att fågeln flög iväg ut i det fria. Men hur ska man egentligen göra med vilda djur?

PANDA ACTION – om du hittar en övergiven djurunge:

• Håll dig på avstånd och låt djuret sitta kvar i naturen. Unga djur kan bete sig liten annorlunda, och det kan vara helt normalt.

• De allra flesta djurungar som ser övergivna ut är det inte! Föräldrarna finns oftast i närheten, men de kan hålla sig borta för att de är rädda för oss människor. Vi kan inte ersätta djurungarnas föräldrar, så plocka aldrig upp djurunge i onödan.

• Om djurungen sitter mitt på en väg, så kan du flytta den lite åt sidan. Vår lukt skrämmer inte bort föräldrarna – det är en myt. Föräldrarna hittar sin unge när det är lugn och ro igen. Men var noga att tvätta dig efter du tagit i ett vilt djur, de kan bära på parasiter eller sjukdomar.

PANDA ACTION – om du hittar ett skadat djur:

• Vilda djur får inte hållas i fågenskap, oavsett de är skadade eller inte. Därför får du inte själv ta hem och försöka sköta eller mata ett djur. Men det finns andra bra saker du kan göra om du hittar ett skadat djur. Rör inte djuret, utan börja med att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig:

> Kontakta Länsstyrelsen eller Polisen (telefon 114 14). De vet vem som kan komma och ta hand om djuret. 

> Kontakta fågelskådarna (ornitologerna) om det gäller en fågel. KLICKA HÄR för att komma till deras kontaktperson där du bor

> Kontakta Viltakuten Stockholm eller Svenska djurambulansen (telefon 0771-999 112) – de kan hjälpa dig eller slussa dig vidare till någon annan som kan det.   

VI SOM GJORDE DETTA!

Min familj

Laddar...