Äggläggare

1 2 3 4 5 6 7 8 9
VIDA VÄRLDEN
Äggläggare
Snabba fakta

ÄGG
Du har väl sett ett kokt ägg någon gång? Gult i mitten och vitt utanpå. Men, vet du vad det vita och gula är? Äggvitan består till 90% av vatten, resten är protein. Egentligen är det gulan som är ägget, den består av alla näringsämnen som behövs för att skapa en liten gul kyckling. Äggskalet är fullt av pyttesmå hål (porer) så att kycklingen i ägget kan få luft. Smart!


HÖNS I SVERIGE
Ungefär 6 miljoner höns finns i den industriella äggproduktionen i Sverige, ca 16% finns inom ekologisk äggproduktion. Höns i ekologisk produktion har tex en rasthage utomhus under sommaren, sittpinnar, värprede och ströbäddar. 


PÅSKÄGGEN
I Sverige äter vi i genomsnitt 200 ägg per år och person. Just under påsken äter vi massor av ägg! Det beror bland annat på att ägg blivit en symbol för liv. Sedan så hade man förr en lång fasta som pågick i 40 dagar och avslutades kring påsk, då kunde man äta ägg igen. 


 

Under påskaftonskvällen går det åt ungefär 6 miljoner ägg i timmen, här i Sverige. Det är väldigt många hönsägg! Men det är inte bara höns som lägger ägg… Lär känna några av världens äggläggare!

Alla fåglar lägger ägg. De största äggen värps av strutsarna. De minsta kommer från en liten fågel som kallas dvärgkolibri.

Ägget avslöjar boet

Fåglar som lägger ägg i gömda bon eller i hål brukar värpa vita ägg. Fåglar som lägger ägg i öppna bon eller på marken brukar istället värpa fläckiga, mörkare ägg. Smart, då syns de inte så lätt!

Det här blev ju ingen kyckling!

Krokodiler, sköldpaddor och ormar lägger också ägg.

Havsköldpaddorna lägger ägg i gropar på stranden. Där ligger äggen i 1-2 månader innan de kläcks och det är temperaturen under denna tid som bestämmer om ungarna blir hanar (kallare) eller honor (varmare). Coolt!

Kolla in de här nykläckta sköldpaddorna som kravlar sig upp ur gropen och beger sig ut mot havet.

Ormägg är mycket mjukare än ett hönsägg och mer avlånga.   

Rom = pyttesmå ägg

Visste du att rom är mjuka små ägg? Fiskar, groddjur och kräftdjur lägger rom. En del fiskar ruvar sina ägg i munnen, tills de kläcks cheeky

Men däggdjur lägger väl inte ägg?

Jo, det finns faktiskt några få däggdjur som lägger ägg istället för att föda ungar – de kallas kloakdjur. Det finns bara 5 arter arter av kloakdjur, ett av dem är det häftiga näbbdjuret.

Nämen vänta nu, det här var inget vanligt påskägg. Men ganska snyggt! Vad säger den lilla sköldpaddan?

Skriv din egen pratbubbla
Skriv något HÄR!
Skriv något HÄR!
Spara och dela

Jag äääääääääääälskar fåglar dem är så söta!

Kommer skaffa kycklingar snart :D

haha, vilken överraskning om det kom ett näbbdjur i påskägget, öööh, nej tack, men coolt

Ungarna är söta jag tror att det kommer att bli bra för dom i framtiden (hoppas det)

så otroligt söta! Vi har höns hemma och på våren är det jättekul för då får vi kycklingar! Dom är såå söta! Sköldpaddorna också!

gut vad fula dom är

Gulliga

Jag älskar pandaplanet!

oj oj ojdet var monga påsk ägg

Jag har åkt

gullig!!!!!

gullig!!!!!

Söööööööööööööööööööööööööööööööööta!

vad gulligt

6 miljoner! Wow, det hade jag ingen aning om!