Fråga PP!

1 2 3 4
VIDA VÄRLDEN
Fråga PP!
Några av WWFs experter

Hos WWF jobbar massor av experter på djur, natur och miljö. De hjälper till att svara på era frågor. Här är några av dem:


Inger vet massor om havet och dess häftiga invånare!

Foto: Birgit Leistmann-Walsh
Vill du veta något om vilda djur – då är det Ola som har svaret!


Tom älskar Arktis. Han har sett både isbjörnar och valrossar i verkligheten.

 

Funderar du på något om djur och natur? WWFs experter svarar på era frågor! Skriv din fråga här!


Hur stor är faran för djuren om vi ökar vår plastkonsumtion?

SVAR: Plast är skadlig om den hamnar i naturen bland annat eftersom djur kan fastna i den, eller tror att det är mat. Så hur stor faran är handlar främst om hur vi människor tar hand om plasten. Om alla skulle återvinna den plast de använder så skulle faran för djuren inte vara så stor.

Idag börjar allt fler länder har ta plastfrågan på allvar. Det är bra! Till exempel har flera länder förbjudit plastpåsar (tex Frankrike, Italien, Kenya, Rwanda, Costa Rica). Och i Sverige har förbrukningen av plastpåsar minskat med 2,5 miljoner påsar sedan den 1 juni. Förändringen sker bland annat genom nya lagar och självklart genom alla hjältar som tackar nej till plastpåsen!


Vilket är Sydamerikas starkaste djur?

SVAR: Man kan ju vara stark på olika sätt – starka ben att hoppa med, starka käkar som knäcker ben eller muskelkraft att lyfta tungt… Vissa insekter är ju till exempel superstarka i förhållande till sin storlek.

© Staffan Widstrand / WWF

Ett starkt djur i Sydamerika är jaguaren som är världens tredje största kattdjur. Namnet jaguar kommer från ett indianskt ord som betyder ”den som dödar med ett språng”. Jaguaren har ovanligt starka käkar och starka framtassar som den använder till att slå sitt byte med. Den kan till och med bita igenom skalet på en sködpadda!

© Camilo Ortega / WWF-Colombia

Anakondan är också en starking som kan kramas superhårt! Anakondor finns bara i Sydamerika och den gröna anakondan är världens tyngsta orm, och även en av de största. Den är inte giftig utan kramar helt enkelt ihjäl sina byten med sina starka muskler. En dödligt hård kram alltså! Anakondan kan äta både tapirer, hjortdjur och till och med kajmaner.


Hur fungerar det med fiskarnas rom?

SVAR: De flesta fiskar har rom, det är deras ägg. Hos vissa fiskar kläcks äggen inne i magen och små yngel föds. Andra fiskar släpper ut rommen på havsbottnen eller bland sjögräset. En del tar hand om sin rom väldigt noga. Munruvare bär till exempel sin rom i munnen – en del låter till och med ynglen söka skydd där efter att de kläckts.

Sjöhästarna (som ju också är fiskar) lägger rommen i en påse på pappans mage. Sedan bär han dem där tills de kläckts. Kolla filmen när pyttesmå sjöhästar simmar ut i världen. Visst är de urgulliga?! heart

 


Vilket är det största landlevande djuret i Europa?

© Mikail Brynskikh / WWF-Russia & © WWF-Russia / Sergey Trepet

SVAR: Visenten, vår Europeiska variant av bisonoxe, är både störst och tyngst. Viktrekordet är 900 kilo! De största tjurarna kan bli 3 meter långa och vara 1,80 m höga. Stort! >> Här kan du läsa mer om hur denna jätte räddades från utrotning!


Finns det fiskar som kan andas uppe på land?

(c) pixabay/creativecommons © Erling Svensen / WWF

SVAR: Javisst! Vår europeiska ål kan till exempel slingra långa sträckor över land, men gälarna får inte torka ut.

Ett annat exempel är den tropiska slamkryparen som kravlar runt på de leriga stränderna i mangroveträsken när det är lågvatten. Den kan andas genom både gälar och hud, så lände den håller sig fuktig. Säkrast är att rulla sig i leran lite då och då.

Slamkryparen använder sina fenor för att dra sig eller skutta fram.

 


Hur länge kan en delfin hålla andan under vattnet?

SVAR: Oftast är de bara under ytan några minuter. Men ibland kan de dyka och hålla andan i 10-15 minuter ungefär!

 


Vilket djur får flest ungar?

(c) Damien Boilley/WikimediaCommons & naturepl.com / Alex Mustard / WWF

Alla djur vill ha många ungar som överlever in i framtiden. En del får få ungar men tar hand om dem extra noga. Till exempel elefanter och vi människor. Andra djur får massor av ungar som får klara sig mer eller mindre själva – förhoppningsvis överlever några av dem till vuxen ålder.

Bland däggdjuren har nog den vanliga tanreken rekordet i antal ungar –  32 ungar per kull! Tanreken liknar en igelkott och finns bland annat på Madagaskar.

Klumpfisken kan ha rekordet när det gäller flest ägg. Honan kan lägga över 300 miljoner romkorn!  >> Läs mer om den häftiga klumpfisken här.

 


Vilken är världens största haj?

© Daniel Versteeg / WWF

SVAR: Störst av alla hajar är valhajen. Den är också världens största fisk. Valhajen kan bli ända upp till 18 meter lång. Trots att den är så stor så käkar den bara småsaker, nämligen plankton. Ibland kan den äta en och annan fisk också. >> Här kan du läsa mer om häftiga hajar

 


Kan båda ändarna leva om en daggmask delas i två?

(c) picxabay / creativecommons

SVAR: En del har hört att om man råkar klyva en daggmask med spaden så kan båda delarna leva vidare. Det är lätt att tro eftersom båda ändarna kan ligga och vrida sig en stund. Och visst vore det skönt om det var så, men tyvärr stämmer det inte. Oftast dör masken (så klyv helst inte en mask!). Men ibland kan framkroppen överleva eftersom den innehåller maskens 5 hjärtan och en nervknut (”hjärnan”). Bakänden innehåller bara lite tarm och kan inte leva på egen hand.

 


Vilket är världens största djur?

© naturepl.com / David Fleetham / WWF

SVAR: Blåvalen är världens största djur. Faktiskt det största som någonsin funnits. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga över 100 ton. Det är mycket! Redan när den föds är den jättestor. Ungen är 7 meter lång och väger 2 till 3 ton. >> Här kan du läsa mer om blåvalen!

 

Har du en fråga om djur och natur?

Vi kommer att svara på så många vi hinner med!  

Skriv din fråga i kommentarsfältet.

Varför dödar man elefanter för deras betar?

Hur stor är faran för landlevande och vattenlevande djur om vi ökar vår plastkonsumtion?

Vilket är det starkaste djuret i Sydamerika?

Vilket är det största landlevande djuret i Europa?

Vilket djur får flest ungar? pappa säger kaniner