Häftiga hajar!

1 2 3 4 5
UNDER YTAN
Häftiga hajar!
Snabba fakta

SMARTA TÄNDER
Hos många hajar sitter tänderna i flera rader. De främre raderna används för att jaga och äta. De bakre är reservtänder. Hajen byter liksom ut tänderna hela tiden, så att de alltid är nya och vassa!


BROSK ISTÄLLET FÖR BEN
Hajar är brockfiskar. Precis som rockorna. De har skelett av brosk istället för ben. Brosket växer snabbare så de läker snabbare vid skador.


OLIKA SORTER
Det finns 500 olika sorters hajar. Både stora och små.


GAMLA PÅ JORDEN
Man tror att hajar har funnits på jorden i ungefär 420 miljoner år.

 

I alla våra hav simmar hajar omkring. Och de har en hemlig superkraft …

Det finns 500 olikas sorters hajar. De minsta (dvärgkäxa och dvärgpigghaj) är bara 15-17 centimeter långa. Andra är desto större.

Störst av alla

Valhajen är världens största fisk och bli närmre 18 meter lång! Men trots att den är så stor käkar den mest plankton. Kolla här när några dykare hjälper en valhaj att komma loss från ett rep. Vad stor den är!

Hajens superkraft

Hajar har fler sinnen än människan. De har ett sjätte sinne som kallas ”det elektriska sinnet”. Det sitter i huden och gör att hajen kan känna av närvaron av andra levande varelser trots att de är utom synhåll. Smart när de ska jaga!

© Wildlife Pictures / Jêrome Mallefet / WWF
Vithajen, världens största rovfisk, är den tredje största hajen. De kan bli upp till 5 meter långa! Vithajen äter fisk, sälar och även andra hajar.

Häftiga hammarhajar

Hammarhajarna ser verkligen speciella ut – huvudet är format som en hammare.Ögonen sitter längst ut på hammarens ändar och det gör att hammarhajen kan se åt alla håll samtidigt. Smart! På undersidan av hammaren sitter dess elektriska sinne så de kan lätt upptäcka byten som gömmer sig på havsbotten. Här hittar den en stingrocka som försökt gömma sig i sanden.

Hajar i Sverige?

Vid den svenska västkusten finns flera olika hajar. Vanligast är pigghaj och småfläckig rödhaj. Ingen av de svenska hajarna är farliga – inte ens den stora brugden som kan bli 12 meter lång. Den är ganska fredlig och äter plankton!

© naturepl.com / Alan James / WWF och  Rudolf Svenson / WWF

Måste simma hela tiden

Hajar saknar simblåsa och de flesta av dem måste simma hela tiden för att inte sjunka.

Vilken är din favorit bland alla häftiga hajar?

 

Skriv din egen pratbubbla
Skriv något här!
Skriv något här!
Spara och dela

jag gillar hajar(inte som mat)!

Katy P du menar väl JAWS

Vithaj

Hajen är en film med hajar en farlig som är en vithajar

Inte jag heller egentligen! Jag bara skrev något!

Det där om hajarnas sjätte sinne kanske jag har hört tidigare, men jag visste nog inte det innan jag läste det nyss.