Tom blev biten av polarbacillen

WWF-Tom och Arktis
Arktis har problem. Klimatförändringarna och en varmare planet leder till smältande isar – med påverkan på hela jordklotet. WWFs Tom Arnbom jobbar med att försöka rädda Arktis. 

Varför är du så intresserad av Arktis?
Jag har sedan länge drabbats av polarbacillen, det vill säga att jag tycker att Arktis är en fantastisk miljö med häftiga djur, extrema växter och dramatiska landskap. Jag vill alltid återvända dit.

Har du varit där?
När jag gick i skolan arbetade jag extra på somrarna uppe i fjällen och fick en första kontakt med denna miljö. Jag liftade sedan runt på Grönland och Island innan jag flyttade till Kanada där isberg, valar och grönlandsälar var en del av vardagen. Men det största äventyret var när jag halvårsvis bodde nere i Antarktis och studerade världens största sälar, sjöelefanter.

Är det kört för Arktis?
Knappast! Det finns fortfarande möjligheter att minska påverkan. I framtiden kanske vi har ett annat Arktis, med andra arter, men det gäller att se till att ekosystemprocesserna fungerar i framtiden. 

Jag är en sann optimist och WWF gör ett viktigt arbete för att rädda både djur och växter i Arktis. Det handlar om allt från att stödja isbjörnspatruller och bilda valrossreservat till att informera myndigheter tillståndet i Arktis. 

 

Tom Arnbom

Extrema Arktis

Arktis ligger allra högst upp på jordklotet. Där är det verkligen jättekallt. Det kan bli så kallt som  minus 70 grader där!

Eftersom jorden är lite lutad så har Arktis en hel dag där solen aldrig går upp och en hel dag när solen aldrig går ner, så häftigt!