Klimatet

1
WWF RÄDDAR
Klimatet
Snabba fakta

SOLENERGI

På 10 minuter har solen strålat ut så mycket energi över jorden att det räcker för hela jordens energiförsörjning ett helt år. Tänk om vi skulle fånga upp den energin och använda den, istället för att förbränna olja!

 


MINDRE KÖTT ÄR KLIMATSMART

Produktionen av kött kräver mycket mark, vatten och energi – och står för en stor del av våra utsläpp av växthusgaser. Enorma mängder mark i Sydamerika omvandlas till sojaodling för foder till kor, grisar och kycklingar. INTE klimatsmart!


DET HÄR GÖR WWF FÖR ATT RÄDDA KLIMATET

• Lär ut hur vi vanliga människor lever klimatsmart! Alla är viktiga och gör skillnad. Du också. 

• Tjatar på världens ledare om vad som måste göras för att rädda planeten. 

• Samarbetar med forskare och företag som kan hitta på klimatsmarta lösningar

• Små projekt, som att hjälpa fattiga att skaffa spisar som drivs på solenergi istället för att elda ved som blir till växthusgas. 

• Stora projekt, som till att ordna Earth Hour, där hela världen samlas för att visa att vi bryr oss. Tillsammans för klimatet! 

• Viktigast av allt – vi ger oss inte förrän vi har lyckats. Världen lyssnar på oss
 

Alla pratar om klimatförändringarna men vad är det egentligen för något? Och hur kan vi hjälpa vår planet?

Växthuseffekten – ett täcke som håller jorden varm

Solens strålar värmer upp vår planet på dagen. På natten släpper jorden ifrån sig värmen ut i rymden igen, och vi märker att det blir kallare. Precis som en sten som blivit varm i solen – och sen långsamt kyls ner på kvällen.

I atmosfären (luftlagret runt vår planet) finns en massa gaser som kallas växthusgaser. Växthusgaserna blir som ett täcke runt jorden och håller kvar solens värme. Det är det som är växthuseffekten! 

Den naturliga växthuseffekten gör att vi har plusgrader på vår planet och att liv har bildats. Att vi finns till! Men nu håller det på att bli för mycket växthusgaser som vi människor skapar = för varmt!  

Fossila bränslen = dåligt för klimatet

Den största boven är att vi människor använder kol, olja och gas för att skapa el och energi. De kallas för fossila bränslen och när man förbränner dem bildas växthusgasen koldioxid.

Vi har helt enkelt fyllt på med avgaser som gjort att täcket runt planeten har blivit tjockare (rena rama duntäcket). Jorden blir varmare och det är det som skapar klimatkrisen som alla pratar om.

Vad händer när det blir varmare? 

När det blir varmare på planeten händer en massa saker som hotar oss. Isbjörnarnas isar på Arktis smälter. Havet stiger så att vissa landområden hamnar under vatten. Det blir torka och störtregn som förstör skördarna på åkrarna. Vi får också extrema oväder och orkaner som förstör människors hem...

Vad ska vi göra åt det här?

Vi måste tunna ut täcket av växthusgaser, istället för att fortsätta göra det tjockare. Världens ledare har enats om att vi måste hålla ökningen av jordens medeltemperatur väl under 2 grader. 

Nu jobbar världens länder på att försöka skapa el och energi på renare sätt – och använda förnybar energi istället för kol, olja och gas. Förnybar betyder att man får energin från något som aldrig tar slut – som solenergi, vindkraft och vattenkraft.

Vi kan alla bli klimatsmarta!

Det finns massor vi alla kan göra för att hjälpa klimatet. Till exempel:

• Åka mindre bil, för bensin- och dieselbilar släpper ju ut en massa växthusgaser.

• Äta mindre (och bättre) kött. Det går åt mycket mer mark, vatten och energi för att procucera kött än vegetarisk mat. Dessutom släpper kossor ut växthusgaser genom sina pruttar och rapar ;)

• Återvinna! Matförpackningar, tidningar, metall, plast, glas...

• Spara på elen (för en del el kommer ju från kolkraft). Så släck lampor och apparater som inte används! 

• Återanvända, köpa second hand, inte köpa så mycket nytt – för när man producerar nya kläder och prylar går det ju åt en massa energi.

• Och såklart påverka vuxna, politiker och företag genom att kräva klimatsmarta produkter och ett klimatsmartare liv! 

Politiker, företag, vuxna och barn – vi kan alla hjälpas åt att rädda klimatet! Berätta om något klimatsmart som du eller någon annan gjort.

 

 

Skriv din egen pratbubbla
Skriv något i min pratbubbla
Skriv något i min pratbubbla
Spara och dela

Jag har varit engagerad i miljöfrågan så länge jag kan minnas så jag inte kommer ihåg alla saker jag gjort då här spontant, men jag kollar alltid i WWFs fiskguide om de andra i familjen tänkt köpa fisk (jag äter inte fisk för jag är ju vegetarian), jag har skrivit insändare om miljön i olika lokala tidningar, jag återvinner allt och så vidare

Vi håller på med det i skolan!

Klimat förändringarna käns som det största hotet på hela vår planet.

Jag håller med dig juni! Världsnaturfonden är underbar!

wwf är veldigt bra

Solenergin i en timme kan användas till att ge hela jorden energi i ett år. Vi människor är korkade som trots det använder fossila bränslen.

Beda! Det är inte bara isbjörnar som dör! Sälungar drunkar och valrossarna får ingen mat.

Alltså blä för fossila bränslen. Alla borde ha solkraft överallt!

Tänk om isarna smälter! Stackars isbjörnar!!!!!!!

håller med allting skulle sorgligt