Mysiga minstingar

1 2 3 4 5 6 7 8 9
  • © WikimediaCommons / Lilly M
LIVET PÅ LAND
Mysiga minstingar
Snabba fakta

INSEKTER

Insekter, som till exempel fjärilar och myror, 6 ben och en tredelad kropp (huvud, mellankropp och bakkropp). De flesta har vingar, men inte alla.
  
Insekterna är den största djurgruppen vi har här på jorden. Man har hittat drygt en miljon arter insekter! Och det finns fler som vi ännu inte upptäckt, kanske ända upp till femtio miljoner arter. 


SPINDELDJUR

Spindlar är inga insekter, de är spindeldjur och har 8 ben och en tvådelad kropp. Fästingen (som inte är en särskilt mysig minsting) är också ett spindeldjur.
  
Det finns över 85 000 kända arter av spindeldjur, som delas in i 12 grupper, bland annat spindlar, skorpioner, klokrypare och kvalster. Fästingar ingår i gruppen kvalster. 


MÅNGFOTINGAR

De häftiga tusenfotingarna tillhör gruppen mångfotingar. De har inte tusen ben, men rekordet  (750 ben!) har en mångfoting i Kalifornien.


SNIGLAR OCH SNÄCKOR

Snäckor och sniglar tillhör blötdjuren. Snäckor har skal (oftast spiralvridna) som de kan krypa in och gömma sig i. Sniglar och snäckor har oftast fyra tentakler. I toppen på de två längsta sitter ögonen.


Det är de små sakerna som räknas, och visst gäller det även djuren! Panda Planet kryper ner till några av våra mysiga minstingar…

Fjärilar som förvandlas

Fjärilen är en insekt som genomgår en häftig förvandlig: ägg – larv – puppa – färdig fladdrande fjäril med två par vingar! Fjärilens mun är ofta formad som ett sugrör som kan rullas ihop. I Sverige finns ungefär 2 800 arter! Här är några vanliga arter både som fjäril och larv:


Foto: WikimediaCommons /
ArtMechanic; Jörg Hempel; Korall; Tomasz Górny; Harald Süpfle

Myror med egna husdjur

Myror är bra på att samarbeta, tillsammans bygger och sköter de stacken, passar barnen och letar mat. En myrstack kan ha 100 000 till en miljon myror!

Myrorna både odlar svamp och har egna husdjur: bladlöss och sköldlöss som ger dem honungsdagg. Kolla här hur de skyddar "sina" bladlöss från en hungrig nyckelpiga:

Humlor och bin – pyttesmå superhjältar

Det finns ungefär 300 vilda arter av bin och humlor i Sverige. De har en livsviktig uppgift, de är nämligen pollinatörer som hjälper till att befrukta blommande växter!

När biet kommer för att mumsa nektar så flyttar den pollen från blommornas ståndare (hane) till pistillerna (hona). Humlor och andra pollinatörer är superviktiga för växterna! Och för oss! Hur ska vi annars få frukt och bär?

Imse, vimse spindel

Spindlar är inte insekter, utan tillgör gruppen spindeldjur. Spindeln har 8 ben och kan ha jättemånga ögon, i närbild ser de rätt coola ut! En av våra största arter är den häftiga kärrspindeln, som oftast lever nära vatten.

Foto: WikimediaCommons / Opoterser och Katarzyna Matylla
En del arter spinner fina nät för att fånga insekter, andra jagar sina byten. Spindlar är bra för oss, bland annat för att de äter upp skadeinsekter!

Fästingen däremot (som också är ett spindeldjur) ska man akta sig för. De kan smitta oss med borrelia och TBE. Inte kul alls, så håll koll när ni rör er i högt gräs!

En snäcka med ögonen på skaft! Vad säger den? 

Skriv din egen pratbubbla
Spara och dela

Omg jag är livrädd för spindlar lol!

ååå

sniglar är inte så söta

Humlor bränd bara ju om man råkar reta eller trampa humlor är söt jag räddade en humla från att trunke

jag är inte rädd för humlor. dom är ju helt otaliga

Jag förstår inte det heller. Humlor är ju helt ofarliga

fattar inte varför folk blir rädda och springer omkring bara för att dom ser en humla!

I quisen stog det gräsfjäril, men det är en luktgräsfjäril!

Humlor är så gulliga. De är ju dessutom helt ofarliga.

min favoinsekt är den röda skogsmyran (stackmyra) jag gillar när dom bygger sina stackar det är som ett stort imperium

Vet ni att när jag skulle tvätta händerna var det en stor spindel jag blev så rädd att jag sprang enda till Sydamerika

Coolt med sådär många ögon!

vad skulle du göra??

spindlar är rädd för oss mäniskor för om du var liten och sen kom det en jätte stor jätte!!

humlor är söta!! men varför är alla rädd för getingar dom är väl som bin och humlor. getingar flyger oxå runt och letar blommor.

Jag vet! En gång blev jag stucken av en humla.

egentligen bränns inte humlor, dom sticker också med en gadd. Humlor har svagare gift än getingar och bin, så det känns som dom bränns

När jag var liten blev jag brend av en humla det jör jete ont

Jag tycker verkligen att humlor är så underbara! Tidigare kunde jag bli rädd ifall jag såg en humla flyga nära mig men nu tänker jag: Om jag inte retar upp den behöver den inte försvara sig, genom att sticka. Inga djur är ju onda, de följer bara sina instinkter. Nu mera blir jag glad när jag ser humlor och bin etc. eftersom de gör så mycket viktigt för världen. :)

Samma sak är det ju med spindeldjuren men jag kan inte låta bli att bli lite skrämd av alla dess ben, som är överallt! ;)

Jag har klappat en fågelspinldel :D

spindlar är läbia

Spindlar är söta!

Jag gillar insekter, men den där spindeln som Joakim Odelberg e rätt... läbbig om man skulle möta den och den var 100 gånger så stor

Ja, absolut! Fast jag tycker ändå att spindlarna är lite creepy...

Det är faktist ganska vackra varelser ändå.. :)