När vild blev tam

1 2 3 4 5 6 7 8
VIDA VÄRLDEN
När vild blev tam
Snabba fakta

AVEL – SÅ STYR VI NATUREN

Tänk att både små och stora hundar härstammar från samma vargar! Märkligt vad några tusen års avel kan göra... För så gör vi med våra tama djur. Vi väljer ut det vi gillar hos djuren, och låter de djur som har de egenskaperna para sig. Är det pälsen vi vill åt, eller köttet? Ska djuren vara sociala eller små? Klara sig utomhus hela vintern eller föda många ungar varje år? Så formar vi våra djur. 


IDISSLARE

Kor idisslar. Det betyder att de äter och tuggar maten två gånger! Ner i magen - och så upp igen för en andra omgång! MUMS... Det är därför de rapar väldigt mycket!

    

Fyra avdelningar i magen hjälper också till att smälta maten. "Magarna" heter våmmen, nätmagen, bladmagen och löpmagen.


ÄTA KÖTT?

Kött ger oss viktig näring och betande djur kan vara bra för att hålla ängarna öppna och blommande.

  

 

Men idag äter vi i Sverige mer kött än vad som är nyttigt och hållbart för planeten. WWF tycker att man ska äta mindre men bättre kött.

  

 

En smart grej är att ha en köttfri dag i veckan. För att hjälpa vuxna att veta vilket kött de ska köpa finns WWFs Köttguide, den kan man läsa mer om HÄR. Tipsa gärna vuxna om det!

  

Det finns tamdjur som människan levt med i tusentals år. De ger oss kött, mjölk, ägg och ull… Här kollar PP lite extra på våra äldsta vänner – och på deras vilda släkt!

Hunden – äldst i gården

Forskarna tror att människan och hunden har levt vid varandras sida i 25 000 år. Ja, från början var de ju förstås vargar, som sedan blev tamare och tamare. De var sällskap och det var mysigt att gosa in sig i den varma pälsen när vi levde i kalla grottor. De blev också viktiga medhjälpare vid jakt av stora byten. Det dröjde ganska länge innan dagens tamhundar utvecklades. 

Fåret – en gammal BÄÄÄÄsta kompis

För ungefär 13 000 år sedan började människan tämja fåren. Fåret är alltså vårt näst äldsta tamdjur, efter hunden. Man tror att våra får härstammar från mufflonfåren som finns i det vilda än idag. Sen har vi avlat vidare och valt ut vad vi vill att fåren ska hjälpa oss med. En del raser ger extra bra ull, som merinofåret... Andra ger mer kött. Kolla in de här vårglada lammen!

Grisen – verkligen ingen lortgris!

Visste du att grisar inte kan svettas? Därför badar de gärna för att svalka sig. Och de är väldigt renliga av sig och har helst toalettplatsen långt från matplatsen. Våra tamgrisar härstammar från vildsvinen. Grisar har vi främst för att få kött. Men i Frankrike används de även för att leta fram tryffelsvampar som växer under jorden. Grisar har nämligen ett väldigt bra luktsinne! Och de lär vara lika intelligenta som hundar och drömmer när de sover. Och sen finns det de som har små minigrisar som husdjur. Gullegrisar! 

Kor – inte bara svartvita

För länge sedan började människan tämja uroxen. De sista vilda uroxarna dog ut på 1600-talet, men från de tämjda uroxarna uppstod de kor vi har idag. Uroxen vägde 1000 kg (ett ton!). Våra kor idag är betydligt mindre än uroxen och har inte lika stora horn - en del raser har inga horn alls. Det är säkrast för bonden så. 

När gräset börjar grönska till våren släpps korna äntligen ut på bete efter den långa vintern. Kolla här vad glada de blir! VÅRLYCKA!

I Sverige har vi många olika raser av kor och de ser väldigt olika ut. Håll utkik nästa gång du ser en hage! Är kossorna bruna, brunvita, svarta, svartvita eller kanske beige och långhårigt lockiga?

 

Djungelhönan som blev tam

Man tror att tamhönan ursprungligen kommer från den röda djungelhönan som lever i bland annat Indien. De tidigaste spåren av tamhöns har man hittat i Kina – där verkar vi ha levt med höns för 8 000 år sedan! Vilken skillnad det måste ha gjort för oss att kunna få ägg och hönskött.

Idag finns det massor av olika raser av tamhöns, och de ser vääääldigt olika ut. Olika raser lägger också ägg i lite olika färger! Kolla in den här stiliga tuppen av ursprungsrasen röd djungelhöna!

Här är ett får med extra stiliga horn. Undra vad det säger?

Skriv din egen pratbubbla
Skriv nåt kul i min pratbubbla!
Skriv nåt kul i min pratbubbla!
Spara och dela

Djur är såå söta!

Lamm är så söta!!!!!!!!!!!!!

Jag ääääälskar lamm, de är så söta!!!

Vi har fem höns och en tupp hemma, de är de bästa husdjuren man kan få!

Jag älskar grisar! De är så söta, roliga och knubbiga.

hiphip huraaaa!

Det är tur att vi i Europa fick så effektiva djur. Ingen världsdel har så bra djur som oss. Länge leve kor, hästar, höns, får, getter och grisar! Hurra för bondgårdsdjur!

jaa verkligen alla djur är söta på nåt sätt

Grisarna är gulliga!