Vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så kan du maila pandaplanet@wwf.se så hjälper vi dig!

Vem får vara medlem på Panda Planet?

Panda Planets målgrupp är barn i åldrarna 8-14. Givetvis är både yngre och äldre välkomna hit! Sajten är helt gratis för alla medlemmar. 
Även vuxna över 18 år kan skapa konto. Då ska man välja Vuxen istället för födelseår vid registrering. Det skapar automatiskt prefixet VUX_ (understreck) framför valt namn, och måste läggas till vid nästa inloggning.

Vi tycker det är bra att föräldrar tittar in i barnens värld. Men det är barnens community och en plats där barnen snackar och umgås med varandra. 

Hur samlar man poäng på Panda Planet? 

Överallt där du ser ett gult märke med ett P kan du få poäng. 
Till exempel får du 100 p för varje quiz som du klarar. När du är på level 5 kan du recensera en bok, film, eller ett spel, då får du 500 poäng. Du får även poäng varje dag du loggar in på sajten och när du skriver i Panda Talk, i klubbar eller laddar upp en bild. I klubbarna kan man få max 100 poäng per dag. Varje gång man blir kompis med någon på Panda Planet får man 30 poäng och bjuder man in en ny kompis får man 200 poäng. 

Hur gör jag för att starta en medlemsblogg? 

Gå in på sidan Medlemsbloggar och klicka på den blå flodhästen och fyll ”brevet” om att du vill blogga. När ditt brev skickas så sänds ett mail till den målsman som du har fyllt i mailadress till. Titta därför noga att det är rätt mailadress. Målsman till alla under 15 år måste klicka godkänn i mailet, innan bloggen kan publiceras på Panda Planet. 

Dina föräldrar behöver alltså ge ett ”ok” på att du som är ung får blogga. Diskutera till exempel vilka bilder som får läggas upp och kom ihåg att man inte får lägga upp bilder på personer utan att fråga. Om man fuskar med mailadress till förälder eller sin egen ålder kan man få en varning som sparas på medlemskontot. Vid upprepade regelbrott som leder till varningar kan man bli avstängd. Medlemsbloggarna kan bara ses av inloggade medlemmar.

Vad ska jag tänka på när jag bloggar? 

Skriv inte ut din adress, telefonnummer! Om du vill skriva ditt riktiga förnamn så går det bra, men inte tillsammans med namnet på din skola och vilken stad du bor i.
Lägg inte ut bilder på dina kompisar utan att tillfråga dom - det är jätteviktigt. Var en bra och klok kompis!

Vad händer om jag får en elak kommentar?

Då ska du anmäla det med anmäl-knappen så tar våra snabba och duktiga moderatorer hand om det. Läs mer här nedan. 

När ska jag anmäla något på Panda Planet?

På Panda Planet finns en anmälknapp som du kan klicka på om du vill anmäla något. Då kommer det upp en ruta, fyll i vad det är du vill anmäla och varför. Detta meddelande skickas till Panda Planet. Du ska klicka på anmälknappen när du upptäcker något som känns obehagligt eller bryter mot Panda Planets regler.

Här är några exempel:

 • När du själv känner dig ledsen eller sårad på grund av vad någon annan sagt på Panda Planet.
 • När du tycker att någon mobbar eller sänker en annan person på Panda Planet.
 • När du tycker att någon svär eller använder könsord på ett grovt eller onödigt sätt.
 • När någon lämnar ut kontaktuppgifter som till exempel msn/epost/telefonnummer öppet så att andra kan se.
 • När någon skriver en massa nonsens-inlägg bara för att förstöra.
 • När någon har laddat upp bilder som känns olämpliga eller skrämmande.
 • När någon har skrivit något som får dig att känna dig skrämd, ledsen eller äcklad (till exempel om våld, sex eller droger).

Om du tror att du har fått kontakt med en vuxen på Panda Planet som du inte vill ha kontakt med så ska du genast anmäla den personen så att vi kan stänga av personens konto.

När ska jag INTE anmäla något?

 • Om du vill klaga på något i sajten, till exempel ”Jag tycker det borde finnas fler spel”. Då är det bättre att skriva det i kategorin "Prata med Panda Planet" på Panda Talk.
 • Om du hittar stavfel.
 • Om du inte håller med den andra personen - tex i vilket djur som är coolast. 
 • Att klicka på anmälknappen i onödan är dumt. På samma sätt som att man inte ska busringa till SOS Alarm är det inte bra att bus-klicka på anmälknappen. Då måste vi kolla upp vad som har hänt, i stället för att kolla upp något som är allvarligt på riktigt.

Kontakta BRIS om du har ett allvarligt problem som du behöver råd om. BRIS har telefon 116 111, och det är helt gratis att ringa dit.