Sveriges största skoltävling

Kartongmatchen 2019/2020

Bli proffs på återvinning!

ÅTERVINNING ÄR VIKTIGT!
Därför finns tävlingen Kartongmatchen, där massor av skolklasser och förskolor i hela landet deltar.

Här hittar ni ert första uppdrag "introduktionen".

Är ni med?

Det är kul och viktigt att vara med i Kartongmatchen! Prata med er lärare så att din klass också är med!

Kartongmatchen intro: gör ett quiz och läs om djuren

 

Så här gör du introduktionen i två enkla steg:

1. Gör quizet
– du blir proffs på återvinning!

2. Läs om djuren
– vilket av WWFs hjälpprojekt vill du stödja?

Sedan är ni redo för Kartongmatchens 3 matcher.
De finns på kartongmatchen.se.

Illustration, kartong återvinns

läs om djuren

Läs om isbjörnen, tigern och havssköldpaddan! Vilket av WWFs hjälpprojekt skulle du helst vilja stödja?

Isbjörnar leker
Isbjörn med ungar

Isbjörnen – den coola vita björnen

Den coola isbjörnen klarar att leva i kalla Arktis där det kan bli hela -40 grader kallt! Isbjörnarna har en jättevarm päls och ett tjockt lager av fett för att klara kylan.

Klimatförändringarna hotar isbjörnarna

Isbjörnen behöver isarna för att kunna jaga sälar och annan mat. Därför är klimatförändringarna ett stort hot – för när jorden blir varmare smälter Arktis isar och isbjörnarna riskerar att svälta. Hungriga isbjörnar kan råka gå in i byar för att leta mat, vilket skapar konflikter mellan isbjörnar och människor. Det kan vara farligt både för isbjörnar och människor.

WWF arbetar för att bromsa den globala uppvärmningen. Vi har även startat isbjörnspatruller för att minska konflikter mellan hungriga isbjörnar och människorna som bor där – så att isbjörnarna inte ska bli skjutna.

Vill du veta mer om isbjörnen? Kolla in här!

Tigern – världens största kattdjur!

Tigern, med sina vackra ränder, är världens största katt. Den kan bli hela 3 meter lång, och kan hoppa upp till hela 5 meter långt. Men det är inte bara en duktig hoppare, tigrar kan också simma väldigt bra. 

Förutom att simma och hoppa är tigern, precis som de andra katterna, riktigt bra på att sova. Hela 18 timmar kan de sova på ett dygn. Men på natten är den vaken och jagar. Den smyger fram nära sitt byte och gör ett snabbt anfall.

WWF räddar tigrarna

WWF jobbar på massor av olika sätt för att rädda tigrarna!  Till exempel försöker man se till att tigrarnas skogar skyddas. WWF jobbar också för att stoppa tjuvjakten och handeln med tigerdelar. Och vet ni vad? Äntligen kan man se att tigrarna inte längre minskar lika mycket. Det har blivit fler tigerreservat och i vissa områden ökar antalet tigrar!

Vill du veta mer om tigern? Kolla in här!

Ung tiger
Tiger som hoppar
Havssköldpadda i ägg
Havssköldpadda skräp

Havssköldpaddan – urgammal i havet

Havssköldpaddorna har funnits i över 100 miljoner år. Och de kan bli över 100 år gamla! 

De lever hela livet vatten, men de föds på land. Honan gömmer sina ägg i gropar på stranden. 

När äggen kläcks skyndar sig ungarna ner till havet för att söka mat och skydd. Sen simmar de runt i haven tills de blir vuxna. Då återvänder de för att lägga ägg på den strand där de själva föddes.

Flera hot mot havssköldpaddorna

Stränder försvinner så att sköldpaddorna inte kan lägga sina ägg och äggsamlare snor äggen. En del sköldpaddor dödas för att användas som souvenirer och mat. Sköldpaddorna kan fastna i fiskenät 

Sköldpaddor kan också fastna i skräp som flyter runt i havet. De råkar också äta plastpåsar – de tror att det är mumsiga maneter.

WWF räddar havsköldpaddorna

WWF ordnar skyddade stränder, stödjer miljövänlig turism, vill minska handeln med sköldpaddsägg och försöker få fiskare att byta till fiskemetoder som inte dödar havssköldpaddan. WWF arbetar också för att minska plasten i haven.

Vill du veta mer om havssköldpaddor? Kolla in här!

lycka till