Sveriges största skoltävling

Kartongmatchen 2020/2021

Bli proffs på återvinning!

ÅTERVINNING ÄR VIKTIGT!
Därför finns tävlingen Kartongmatchen, där massor av skolklasser och förskolor i hela landet deltar.

Här hittar ni ert första uppdrag "introduktionen".

Är ni med?

Det är kul och viktigt att vara med i Kartongmatchen! Prata med er lärare så att din klass också är med!

Kartongmatchen intro: gör ett quiz och läs om djuren

 

Så här gör du introduktionen i två enkla steg:

1. Gör quizet
– du blir proffs på återvinning!

2. Läs om djuren
– vilket av WWFs hjälpprojekt vill du stödja?

Sedan är ni redo för Kartongmatchens 3 matcher.
De finns på kartongmatchen.se.

Illustration, kartong återvinns

läs om djuren

Läs om elefanten, fjällräven och havssköldpaddan! Vilket av WWFs hjälpprojekt skulle du helst vilja stödja?

elefanter
elefantunge

Elefanten - den intelligenta jätten

Elefanten är jordens största landdjur! En känslig och intelligent jätte med 3 meter upp till ryggen. Den  väger upp till 6 ton – det är mer än en bil. De lever på savannen och i skogar, i Afrika och Asien.
Elefantens hjärna är lika avancerad som människans. De är känslosamma och kan både gråta, leka och skratta. Den fiffiga snabeln går att använda till mycket – plocka upp mat, bära grejer och som dusch!

Elefanterna hotas av tjuvjakt

I många länder köper människor fortfarande smycken och souvenirer som är gjorda av elfenben, som till exempel elefantens betar. Det gör så att många elefanter drabbas av tjuvjakt. Det vill WWF sätta stopp för!

WWF räddar elefanterna

WWF jobbar för att skydda elefanterna genom att: Få folk att sluta vilja ha saker gjorda av elfenben och försöka stoppa handeln med elfenben. WWF hjälper också till med att anställa fler parkvakter som skyddar mot tjuvjägare och skapa platser där elefanter kan leva i fred.

Vill du veta mer om elefanten? Kolla in här!

Fjällräven –  en mästare på kyla

Fjällräven lever i kalla områden som fjällen (det hörs ju på namnet) och den är perfekt utrustad för kyla. Med sin varma päls klarar den ner till 40 minusgrader!

Problem med mat och klimat

Förr jagades fjällräven för sin fina päls. Nu är den fridlyst (bra!), men det finns inte många kvar. Det är ofta matbrist och då föds det alldeles för få valpar.

Ett hot mot fjällräven är faktiskt klimatet. När det blir varmare flyttar den kaxigare rödräven norrut och tar fjällrävens mat och revir.

WWF räddar svensk natur och fjällrävarna

WWF arbetar med att skydda vår svenska natur och fjällrävarna. Vi stöder fältarbetet för fjällrävarna, där man bland annat lägger ut extra mat till dem och försöker hålla antalet rödrävar nere i närheten av fjällrävarnas lyor. Utan denna hjälp hade det nog inte funnits några fjällrävar kvar i Sverige.

Vill du veta mer om fjällräven? Kolla in här!

fjällräv
fjällräv på sommaren
Havssköldpadda i ägg
Havssköldpadda skräp

Havssköldpaddan – urgammal i havet

Havssköldpaddorna har funnits i över 100 miljoner år. Och de kan bli över 100 år gamla! 

De lever hela livet vatten, men de föds på land. Honan gömmer sina ägg i gropar på stranden. 

När äggen kläcks skyndar sig ungarna ner till havet för att söka mat och skydd. Sen simmar de runt i haven tills de blir vuxna. Då återvänder de för att lägga ägg på den strand där de själva föddes.

Flera hot mot havssköldpaddorna

Stränder försvinner så att sköldpaddorna inte kan lägga sina ägg och äggsamlare snor äggen. En del sköldpaddor dödas för att användas som souvenirer och mat. Sköldpaddorna kan fastna i fiskenät 

Sköldpaddor kan också fastna i skräp som flyter runt i havet. De råkar också äta plastpåsar – de tror att det är mumsiga maneter.

WWF räddar haven och havssköldpaddorna

WWF arbetar mycket med att göra haven, där havssköldaddorna lever, friskare. Vi jobbar också för att minska plasten i haven, ordnar skyddade stränder, och försöker få fiskare att byta till fiskemetoder som inte dödar havssköldpaddan.

Vill du veta mer om havssköldpaddor? Kolla in här!

lycka till