Panda
© naturepl.com / Juan Carlos Munoz / WWF

Pandan - världens mest berömda djur?

Panda

Möt världens mest berömda djur! Den svartvita kändisen från Kina – jättepandan finns faktiskt bara där. 

På kinesiska heter panda daxiongmao, som betyder “stor björnkatt”. Pandan äter … och sover. 14 timmar om dygnet käkar den bambu, resten av tiden sover den helst.

Grym på trädklättring!

Trots att pandan är tung så är den bra på att klättra i träd. När den inte äter brukar den ligga och vila högt upp på en gren. Om det kommer en fiende kan pandan klättra upp i ett träd och sitta helt stilla – då är den supersvår att upptäcka. Pandan är också bra på att simma!

Kolla in de här urgulliga pandorna som tumlar runt i snön.

Visste du att ...
99 % av pandans diet är bambu.

Rosa pandor

Pandor är ju kända för sin svartvita päls, men när de föds är de helt rosa och pyttesmå. De är bara runt 15 cm när de föds, och blinda. De öppnar sina ögon först efter 6-8 veckor.

Pandabebis
Panda

Pandan är hotad

Pandor behöver stora ytor att leva på, så när skogen skövlas får de också problem. När skogen försvinner blir det svårt för pandor att hitta varandra när det är dags för parning.

WWF räddar pandorna

Jättepandan är WWFs symbol och vi jobbar hårt för att bevara dem. Det skapas naturreservat för att skydda pandans skog. Jättebra både för både pandan, skogen och alla andra djur som lever där! WWF hjälper även till med att räkna pandor och hjälpa pandorna att kunna gå till andra pandors hem och hälsa på. WWF utbildar också människor som jobbar i pandareservat.

Här lever pandorna ...
Kina
I bambuskogarna i Kina!
Panda

Snabba fakta

  • Lever: Kina
  • Storlek: 70-150 kg
  • Livslängd: 10-15 år
  • Antal: Runt 1 800 pandor
powered by Typeform