Sagolika ödlor

1 2 3 4 5 6 7
LIVET PÅ LAND
Sagolika ödlor
Snabba fakta

COOLA KRÄLDJUR

Ödlor är kräldjur, en sorts växelvarma ryggradsdjur. Bland kräldjuren hittar man bland annat krokodiler, sköldpaddor, ödlor och ormar.


DINOSLÄKTING

Det finns mer än 4 500 ödlearter, tex kameleonter, leguaner, agamer, geckos och varaner. Ödlorna är en gammal djurgrupp som härstammar från samma gren som dinosaurierna.


VADÅ VÄXELVARM?

Växelvarma djur kan inte själva reglera sin kroppstemperatur utan den varierar med omgivningens temperatur. De kan tex ta hjälp av solen för att hålla sig varma.


ÖDLOR I SVERIGE

I Sverige finns 3 ödlearter: Skogsödla, sandödla och kopparödla.

Som drakar från sagornas värld – färgskiftare, flygdrakar, superklättrare och köttätande jättar. Här får du träffa några häftiga ödlor!

Coola kameleonter

Kameleonter är coola. De har en jättelång klibbig tunga att fånga insekter med. De har smarta klätterfötter och gripsvans. Men coolast av allt är att de kan ändra färg!

Färgbytena sker med hjälp av speciella hudceller som ligger i olika lager. Varje lager skapar en egen färg.

Skrämmande ödlor

Kragagamen skrämmer sina fiender genom att fälla ut sin stora krage och spärra upp gapet. Taggagamen, ser farlig ut men käkar mest små myror. Taggarna är ett skydd för att inte bli uppäten.

En äkta flygdrake?

Ja, den heter faktiskt flygdrake. Gemensamt för dessa ofta färgglada agamer är att de kan glidflyga med hjälp av hud som spänns ut som segel på sidan av kroppen.

Rekordstor köttätare

I den köttätande familjen Varan hittar man världens största ödla – Komodovaranen som kan bli över tre meter lång! Här kan du se två stora bjässar i en brottningsmatch. Det är nog bäst att inte gå för nära …

Pytteliten superklättrare

Världens minsta ödla hittar man i familjen Gecko. Geckoödlorna är oftast aktiva på natten. De är grymt bra på att klättra med sina speciella fötter. En del av dem kan  klättra rakt uppför en slät glasruta!

Kan de verkligen tappa svansen?

Ja, en del ödlor kan släppa sin svans om ett rovdjur tar tag i den. Oftast växer svansen ut igen, men ser lite annorlunda ut.

 

Skriv din egen pratbubbla
Jag är en steppvaran! Vad säger jag?
Jag är en steppvaran! Vad säger jag?
Spara och dela

Häftigt

coola

Så söta

Jag tyker att deras färg är cool!

Det ser ut som om krokodilerna kramar varandra eller har det slagsmål

Det är coolt när kameleonten ändrar färg

komodo varaner är min favorit ödla!

Ödlor är coola och jag har tre st

De är vväldigt lustiga

Komodavaraner är så himla häftiga! jag älskar ödlor!

Jag älskar ödlor, de är så coola och intressanta!