Spola bajskaffet!

1 2 3
INTE OKEJ!
Spola bajskaffet!
Snabba fakta

PALMMÅRD
Palmmårdar är små rovdjur, men de äter även bananer, bär och kaffebönor. De väger upp till 5 kg. Svansen är tjock och fluffig. Djuren lever för sig själva och träffas när de vill para sig med varandra.  


BAJSKAFFE
Kopi Luwak, världens dyraste kaffe, kallas även för "bajskaffe".  En kopp kan kosta 100 dollar, det är ungefär 650 svenska kronor. Det finns bönor från vilda palmmårdar. Då har lokalbefolkningen plockat bönorna för hand i det vilda. Men nu har en BBC-dokumentär uppmärksammat att fler och fler palmmårdar fångas in i små burar. Där får de bara äta kaffebönor, som de sen bajsar ut. Bönorna används för att göra det dyra kaffet. 


VAD KAN JAG GÖRA?
Håll koll, så att inga du känner dricker bajskaffet och säg ifrån om någon gör det! Djurskyddsorganisationen WSPA arbetar nu för att stoppa detta djurplågeri, genom att försöka påverka de som pruducerar, säljer eller köper bajskaffet. 


 

Panda Planet dissar "bajskaffe"! Palmmårdar får betala ett högt pris för det dyra kaffet... 

Den indiska palmmården ser nästan ut som en katt. Vilda palmmårdar gillar att klättra omkring i träd och käkar bland annat en sorts kaffebönor som de sen bajsar ut igen, halvsmälta. 

Bajskaffe som "lyxvara"

Människor tycker att kaffe gjort på palmmårdens utbajsade bönor får en särskilt len smak. Det finns vuxna som gillar "bajskaffet", Kopi Luwak. Det är världens dyraste kaffe.

En del kaffebönor kommer från vilda palmmårdar, men nu har vi på PP fått reda på att palmmårdar också fångas i små burar och hålls i fångenskap. Där får de bara kaffebönorna att äta - så att de ska bajsa ut fler så att vuxna kan sälja dyrt "bajskaffe". Det är inte okej! 


Bild på bönor som palmmårdar bajsat ut. Foto: Nicky Loh/Getty Images for WSPA

Har du kaffe-koll?

Kolla upp så att dina föräldrar, eller andra vuxna inte dricker "bajskaffe"! Om man inte kan garantera till 100% att bönorna kommer från vilda palmmårdar, då ska man INTE dricka kaffet! 

Inget mer "bajskaffe i Sverige" 

Djurskyddsorganisationen WSPA har pratat med alla som säljer "bajskaffet" i Sverige - och vet ni vad?! Alla har valt att sluta köpa in kaffet!!! 

Vad tycker du om "bajskaffet"? Är det ok att bura in djur för att få fram kaffebönor till världens dyraste kaffe? Skriv i kommentarsfältet!

jag tänker ALDRIG dricka ''bajskafet''!Hur kan man

Inte jag häller. Det är djurplågeri

Snart är det bara människan kvar!

Jag menar jag läser om utrotningshotade djur typ ÖVERALLT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Så himla dåligt!

Världen kommer gå under!

Äkligt!

Jag undrar om det ens finns några djurskyddslagar där bajskaffet produceras, med tanke på hur bajskaffet kopi luwak produceras så verkar det inte finnas några djurskyddslagar där
PS Mina föräldrar brukar inte dricka kaffe, dem gör det bara väldigt sällan och jag är väldigt säker på att kaffet de då dricker inte är bajskaffe, men jag ska informera dem om detta för säkerhets skull.

Nej! De flesta människor, säkert 7 eller 8 av 10 människor bara dricker kaffe utan att tänka på att det faktiskt kan finnas djurplågeri innuti det!

Låt palmmårdarna vara. Vissa personer tänker bara på Pengar

Det är fruktansvärt! Att palmmårdarna misshandlas så bara för att människor vill sälja dyrt bajskaffe. Det är hemskt och oacceptabelt!

Håller med dig Denver

INTE OK!

Det är bara synd...:(

Pyhh!!! Plågar djur bara för att kunna dricka dyrt lyxkaffe gjort av bajs!! Man tvingar ju stackars palmmården att käka kaffebönor även om den inte vill!

vad är bajskaffet är det kaffe gjort av bajs?

DET ÄR INTE OCKEJ

Jag har svaret på din fråga Discoverus! Tyvärr gör vissa giriga personer vad som helst för att tjäna pengar...

vaför gör man så

djurplågeri de borde skämas

Inte okej

Det har är dumt

INTE OKEJ

nej verkligen inte

Nej abolut i´nte okej!

Nej verkligen inte stänga in djuren för deras egen bajs! Det är djurplågerinytt

vad dumt!! :-(

fy fy fy

Asså, "väldigt frestande"

Nej! Inte okej. Hur tänker de?! Med plånboken eller?

Det är inte okej och dom som dricker och köper och säljer "bajskaffet" är dumma!

Nej absolut inte

inte ok fy skäms !

ät bönorna själva och sätt er på muggen

ät bönorna själva och sätt er på muggen

ät bönorna själva och sätt er på muggen

Det är inte okej!

Människor är det farligaste rovdjuret i världen, fy att stänga in de små stackarna för deras bajs!

Blä! Plåga djur för att dricka skit? Vad är vi människor egentligen?

om människor är så rädda för att äta sitt eget bajs var för dricker vi det då för sånt bajskaffe kostar ju till ok med liv fy på oss människor

(Inget ämne)

Om dem verkligen. Ill ha sitt dumma kaffe kan djuren få leva fritt och så får man plocka bajset från marken, då skadas inte djuren men helst så ska man dricka annat kaffe så att dem inte har råd att producera mer "bajskaffe" snarare djurplågerikaffe.

Äckligt!

dumma mäniskor!! gör kaffe av ert eget bajs!

neeej hur kan man om man tycker att det är så gott med bajskaffe kan man bajsa halvsmälta kaffe bönor och dricka det om man så gärna vill det

håller med the golden tiger och roffe ruff det är värkligen inte okej! Bara för lite kaffe. kom igen

jag holler med the golden tiger

Det är verkligen inte schysst!

Stackars djur som fångas bara för att dom som gör kaffet ska få pengar. det är en annan sak att hitta bajset i skogen.

Stackars djur som fångas bara för att dom som gör kaffet ska få pengar. det är en annan sak att hitta bajset i skogen.

Dumt att man utnyttjar djuren så där bara för att vi ska få dricka kaffe. Det är skillnad om man hittar deras bajs ute i naturen och gör kaffe av

Sidor