vildhästar
Foto: pixabay/creativecommons

Vackra vildhästar!

Här är hästarna som är absolut mer vilda än tama

En gång i tiden fanns det massor av vilda hästar. Men med tiden lyckades människan tämja dem. Nästan alla...

Vild på nytt!

Przewalskihästen är den enda vildhästen som aldrig låtit sig tämjas! Kanske beror det på att den är lite mer aggressiv och stridslysten än andra hästar.

Tyvärr dog den ut i det vilda för runt 50 år sedan, men den fanns fortfarande kvar på djurparker. Så efter mycket arbete lyckades man faktiskt släppa ut några hästar i frihet i nationalparker, och på så sätt har man återinfört den till sin naturliga miljö. I Mongoliet i Asien finns idag 500 vildhästar, en riktigt framgångssaga!

Vildhäst föl
Przewalskihästar

Se Przewalskis vildhäst!

Nordens Ark i Bohuslän kan du se Przewalskis vildhäst med egna ögon. Som medlem i Pandaklubben har du dessutom gratis inträde!

Läs mer om förmånerna och hur de fungerar här: Förmåner.

Tama som blev vilda

Från de tämjda hästarna har vi avlat fram de hästraser som finns idag. Men nu har det uppstått en ny sorts vildhästar – tamhästar som hamnat i det fria och förökat sig till hela vilda hjordar! Man kan hitta dem bland annat i Portugal och i USA.

Vildhästen som återskapades

Tarpanen levde fortfarande vild i östra Europa under 1800-talet, sedan dog den ut. Men idag har man försökt återskapa den gamla underarten med hjälp av deras ättlingar. Den nya tarpanen kallas bland annat Heck-ponny, och liknar sin utdöda släkting.

På vintern blir manen vitare, precis som hos många andra vilda djur. De är också starka och envisa som riktiga vildingar.

tarpaner
zebra

Vilda familjemedlemmar

Vildhästarna har en riktig vildning i familjen. Zebran är en av de mest kända hästarterna, med sitt karaktäristiska mönster. Zebror har, precis som Przewalskis häst, aldrig låtit sig tämjas. 

Visste du att varje zebramönster är unikt, precis som våra fingeravtryck. Och även om man kan tro att de är vita hästar med svarta ränder, så är de faktiskt svarta med vita ränder och vit mage.