Fråga Panda Planet!

Vad undrar du? Panda Planet svarar på era frågor om djur och natur. Vill du ställa en fråga så kan du göra det längre ner på den här sidan.

Var bor flodhästen?

SVAR: Flodhästarna lever i Afrika, söder om Sahara och nedåt. De trivs bäst i floder där vattnet strömmar ganska långsamt. Runt floderna vill de gärna ha områden med mumsigt gräs.

Läs mer om de häftiga flodhästarna HÄR!

flodhästar

Finns det djur som kryper och krälar?

SVAR: Ja, till exempel kräldjuren, det hör man ju på namnet. Till kräldjuren (alltså reptilerna) hör till exempel ormar, ödlor, krokodiler och sköldpaddor. Sniglar och snäckor kryper fram i låååångsam fart. Paddor kryper och krälar till skillnad från de hoppande grodorna. Och visst kan man väl säga att småkrypen kryper?

Hur många djur är rödlistade?

SVAR: För er som inte vet vad rödlistad är, så är det en lista över arter som har räknats och bedömts för att se hur starkt hotad den är. Det finns olika kategorier för hur bra det går för en art (se listan till höger).

På rödlistan finns idag 21 600 arter, och av de är 2029 arter klassade som hotade (NT, VU, EN, CR, RE eller DD). Bland annat den här gulliga sandödlan.

Rödlistade sandödlan

Kategorier i rödlistan

  • Utdöd (EX, Extinct)
  • Utdöd i vilt tillstånd (EW, Extinct in the wild)
  • Nationellt utdöd (RE, Regionally extinct)
  • Akut hotad (CR, Critically endangered)
  • Starkt hotad (EN, Endangered)
  • Sårbar (VU, Vulnerable)
  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern)
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency)
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) - inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

Hur lever jaguarer där de bor?

SVAR: Jaguaren gillar att bo i lövskog, det kan du nästan se på deras mönstret. Den smälter in perfekt i skuggan av löven, och den är väldigt svår att få syn på även för oss människor. Jaguaren kan bo på andra platser också, och eftersom många skogar försvinner så tvingas den ofta till det, men får den välja så trivs den bäst i tropisk lövskog.

Jaguaren spenderar en stor del av sitt liv uppe i träden, och om du tittar på den så har den ganska korta ben jämfört med många andra katter. Det är perfekt om man ska klättra i träd! Korta ben simmar också bra – något som jaguaren gillar att göra! Den bor gärna nära en långsam flod, där den kan svalka sig och jaga vattenlevande djur.

Jaguar i träd
Jaguar simmar
Kasuar

Finns det farliga fåglar?

SVAR: Fåglar kan vara farliga på olika sätt för oss människor. Ibland kan de bära på parasiter och smittor, till exempel. Men det finns inga fåglar som har människor på menyn. De flesta fåglar kan dock skada oss om de känner sig hotade, och ju större fåglar, desto större skada kan de göra.

Strutsen är till exempel en väldigt stor fågel, och kan sparka ihjäl människor. Men den fågel som orsakat flest dödliga skador på människor är kasuaren. Den är inte bara stark och aggressiv, den har också som en liten dolk på sina fötter som kan hamna riktigt illa om den känner sig hotad av en människa. Den lever i Australien & New Guinea. 

Vilket är Sydamerikas starkaste djur?

SVAR: Man kan ju vara stark på olika sätt – starka ben att hoppa med, starka käkar som knäcker ben eller muskelkraft att lyfta tungt… Vissa insekter är ju till exempel superstarka i förhållande till sin storlek.

Jaguar

Ett starkt djur i Sydamerika är jaguaren som är världens tredje största kattdjur. Namnet jaguar kommer från ett indianskt ord som betyder ”den som dödar med ett språng”. Jaguaren har ovanligt starka käkar och starka framtassar som den använder till att slå sitt byte med. Den kan till och med bita igenom skalet på en sködpadda!

Ankonda

Anakondan är också en starking som kan kramas superhårt! Anakondor finns bara i Sydamerika och den gröna anakondan är världens tyngsta orm, och även en av de största. Den är inte giftig utan kramar helt enkelt ihjäl sina byten med sina starka muskler. En dödligt hård kram alltså! Anakondan kan äta både tapirer, hjortdjur och till och med kajmaner.

NÅGRA AV WWFs EXPERTER

Hos WWF jobbar massor av experter på djur, natur och miljö. De hjälper till att svara på era frågor. Här är några av dem:
 

Inger Näslund
Inger vet massor om havet och dess häftiga invånare!

Ola Jennersten
Vill du veta något om vilda djur – då är det Ola som har svaret!

Tom Arnbom
Tom älskar Arktis. Han har sett både isbjörnar och valrossar i verkligheten.

 

powered by Typeform

Vilka är de farligaste ormarna och varför?

SVAR: I världen finns det runt 3 400 ormar, av de är runt 600 giftiga. Ormar kan ju vara farliga även om de inte är giftiga, till exempel anakondan som kramar ihjäl sitt byte. När experterna utsåg världens farligaste orm kollade de inte bara på hur giftig den var utan också hur snabb och effektiv den var. De utsåg då den svarta mamban och taipan som världens farligaste ormar.

På bilden bredvid ser du en svart mamba.

Svart mamba

Hur länge kan en delfin hålla andan under vattnet?

SVAR: Oftast är de bara under ytan några minuter. Men ibland kan de dyka och hålla andan i 10-15 minuter ungefär!

Delfin

Kan båda ändarna leva om en daggmask delas i två?

SVAR: En del har hört att om man råkar klyva en daggmask med spaden så kan båda delarna leva vidare. Det är lätt att tro eftersom båda ändarna kan ligga och vrida sig en stund. Och visst vore det skönt om det var så, men tyvärr stämmer det inte. Oftast dör masken (så klyv inte en mask!). Men ibland kan framkroppen överleva eftersom den innehåller maskens 5 hjärtan och en nervknut (”hjärnan”). Bakänden innehåller bara lite tarm och kan inte leva på egen hand.

Finns det fiskar som kan andas uppe på land?

SVAR: Javisst! Vår europeiska ål kan till exempel slingra långa sträckor över land, men gälarna får inte torka ut.

Ett annat exempel är den tropiska slamkryparen som kravlar runt på de leriga stränderna i mangroveträsken när det är lågvatten. Den kan andas genom både gälar och hud, så lände den håller sig fuktig. Säkrast är att rulla sig i leran lite då och då.

Slamkryparen använder sina fenor för att dra sig eller skutta fram. Kolla in filmen hur det ser ut!

Slamkrypare, ål

Vilket är världens största djur?

SVAR: Blåvalen är världens största djur. Faktiskt det största som någonsin funnits. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga över 100 ton. Det är mycket! Redan när den föds är den jättestor. Ungen är 7 meter lång och väger 2 till 3 ton.

Blåval

Vilken är världens största haj?

SVAR: Störst av alla hajar är valhajen. Den är också världens största fisk (blåvalen är ett däggdjur). Valhajen kan bli ända upp till 18 meter lång. Trots att den är så stor så käkar den bara småsaker, nämligen plankton. Ibland kan den äta en och annan fisk också.

Valhaj