Fråga Panda Planet!

Här svarar vi på frågor om djur, natur och hållbarhet! Vad undrar du? Ställ din fråga här.

Hur kommer det sig att lejon är princip det enda kattdjuret som gillar bo i flock?

SVAR: Precis som alla djur så har de anpassat sig efter miljön där de lever och så att de kunnat leva vidare. Lejon har till exempel starka gränser för sina jaktområden, då de lever på savannen och tillgång till bytesdjur kan variera. För att skydda ett större område behöver man vara flera, och därför är det bättre att leva flera lejon tillsammans. Det är också lättare för de vuxna att jaga om de kan lämna ungarna hos andra vuxna som tar hand om dem, ungefär som på en förskola.

Andra kattdjur har anpassat sig de också, och skulle flockbeteende varit mer fördelaktigt, eller ens möjligt för dem, så kanske vi hade sett fler katter i flock. För visst vore det häftigt att se en hel flock med tigrar som ligger och vilar i solen? 

 

Lejonflock
Lejonungar

Kan ekorrar hålla andan?

SVAR: Ekorrar kan faktiskt hålla andan när de blir rädda. De ser då nästan ut som att de dött, vilket kan vara smart när man vill att ett rovdjur ska tappa intresset. Tyvärr så kan ekorrar hålla andan så länge att de faktiskt kan dö på riktigt, så försök att inte skrämma upp dem om du träffar på en ute i skogen.

Ekorre

Vilket är det farligaste havslevande djuret i Sverige?

SVAR: Som tur är har vi faktiskt inte så många farliga djur i Sverige (och med farliga menar vi här farligt giftiga för människor). I haven har vi ännu färre, men det finns en fisk som du kan få ont av, och det är fjärsingen. Fjärsingen har gifttaggar som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Om du råkar röra en tagg sprutas gift ut som försvar. Även döda fiskar har gift i taggarna.

Fjärsing är vanlig längs västkusten men man kan också hitta den i södra Östersjön. Den lever under sommartid på grunt vatten, ofta nerbäddad i bottensanden, så se upp var du sätter fötterna.

Fjärsing

Hur mår isbjörnarna och hur många finns kvar? Finns det något vi kan göra föra att hjälpa dem?

Isbjörnarna mår faktiskt ganska bra just nu. Man uppskattar att det finns ca 25 000 isbjörnar. Däremot är isbjörnarna hotade på längre sikt, om klimatförändringarna fortsätter. När havsisen minskar, får isbjörnen mindre yta att jaga på, och då minskar dess möjlighet att få tag i föda.

Det finns massor du kan göra för att minska klimatförändringarna – spana in våra tips här!

Hur många ägg brukar svarta mamban lägga?

SVAR: En svart mamba kan lägga mellan 6-17 ägg varje omgång.

En svart mamba är en orm, spana in den nedan!

Svart mamba
Småfläckig rödhaj

Hur vet man hur gammal en småfläckig rödhaj är, och när blir de könsmogna?

SVAR: För att kunna åldersbestämma en levande haj tittar man på hur stor den är. Just de hajarna som släpps ut under hajsläppet i Lysekil har fötts på Havets hus, så de vet man exakt hur gamla de är.

När hajarna släpps ut är de runt 40 cm långa, och då är de könsmogna och redo att föröka sig i det vilda. Hanarna blir könsmogna från runt 37 cm och honorna från runt 36 cm.

Hur långt kan en pilgrimsmussla simma utan att vila?

SVAR: Det är svårt att veta exakt hur långt en pilgrimsmussla orkar simma innan den måste vila, men vad man kan se är att de inte brukar simma längre än 5 m.

Kolla in den här filmen för att se hur fint de kan simma.

Vad äter en känguru?

SVAR: Kängurur är växtätare och äter helst på buskar, löv, gräs och örter. Vissa arter äter mer gräs, medan andra föredrar blad.

Grå jättekänguru

Hur många djur är rödlistade?

SVAR: För er som inte vet vad rödlistad är, så är det en lista över arter som har räknats och bedömts för att se hur starkt hotad den är. Det finns olika kategorier för hur bra det går för en art (se listan till höger).

På rödlistan finns idag 21 600 arter, och av de är 2029 arter klassade som hotade (NT, VU, EN, CR, RE eller DD). Bland annat den här gulliga sandödlan.

Rödlistade sandödlan

Kategorier i rödlistan

  • Utdöd (EX, Extinct)
  • Utdöd i vilt tillstånd (EW, Extinct in the wild)
  • Nationellt utdöd (RE, Regionally extinct)
  • Akut hotad (CR, Critically endangered)
  • Starkt hotad (EN, Endangered)
  • Sårbar (VU, Vulnerable)
  • Nära hotad (NT, Near threatened)
  • Livskraftig (LC, Least concern)
  • Kunskapsbrist (DD, Data deficiency)
  • Ej bedömd (NE, Not evaluated) - inkluderar arter som ännu inte har kunnat utvärderas.

Var bor flodhästen?

SVAR: Flodhästarna lever i Afrika, söder om Sahara och nedåt. De trivs bäst i floder där vattnet strömmar ganska långsamt. Runt floderna vill de gärna ha områden med mumsigt gräs.

Läs mer om de häftiga flodhästarna HÄR!

flodhästar

Finns det djur som kryper och krälar?

SVAR: Ja, till exempel kräldjuren, det hör man ju på namnet. Till kräldjuren (alltså reptilerna) hör till exempel ormar, ödlor, krokodiler och sköldpaddor. Sniglar och snäckor kryper fram i låååångsam fart. Paddor kryper och krälar till skillnad från de hoppande grodorna. Och visst kan man väl säga att småkrypen kryper?

Hur lever jaguarer där de bor?

SVAR: Jaguaren gillar att bo i lövskog, det kan du nästan se på deras mönstret. Den smälter in perfekt i skuggan av löven, och den är väldigt svår att få syn på även för oss människor. Jaguaren kan bo på andra platser också, och eftersom många skogar försvinner så tvingas den ofta till det, men får den välja så trivs den bäst i tropisk lövskog.

Jaguaren spenderar en stor del av sitt liv uppe i träden, och om du tittar på den så har den ganska korta ben jämfört med många andra katter. Det är perfekt om man ska klättra i träd! Korta ben simmar också bra – något som jaguaren gillar att göra! Den bor gärna nära en långsam flod, där den kan svalka sig och jaga vattenlevande djur.

Varför har uttrar små öron?

Det är bra att ha små öron när man lever där det kan bli kallt, och lever man delar av sitt liv under vattnet är det ännu bättre för då behöver man kunna stänga öronen för att inte få in massor med vatten.

Har ugglor tre ögon?

Nej, de har två precis som vi människor. Det finns djur med ett tredje öga, till exempel vissa ödlor och fiskar.

Jaguar i träd

Vilket är världens minsta djur?

Det är en ganska svår fråga att svara på. Det finns djur som är mikroskopiskt små, men minsta däggdjuret (till vikt) är flimmernäbbmusen som väger runt 1,8 g.

Varför tar vissa människor tigern päls för den är mjuk?

Människor vill ofta omge sig med vackra saker, och vad är vackrare än en tiger? Historiskt sett har vi även använt päls för att värma oss, men det behöver vi knappast idag.

Kasuar

Finns det farliga fåglar?

SVAR: Fåglar kan vara farliga på olika sätt för oss människor. Ibland kan de bära på parasiter och smittor, till exempel. Men det finns inga fåglar som har människor på menyn. De flesta fåglar kan dock skada oss om de känner sig hotade, och ju större fåglar, desto större skada kan de göra.

Strutsen är till exempel en väldigt stor fågel, och kan sparka ihjäl människor. Men den fågel som orsakat flest dödliga skador på människor är kasuaren. Den är inte bara stark och aggressiv, den har också som en liten dolk på sina fötter som kan hamna riktigt illa om den känner sig hotad av en människa. Den lever i Australien & New Guinea. 

Vilket är Sydamerikas starkaste djur?

SVAR: Man kan ju vara stark på olika sätt – starka ben att hoppa med, starka käkar som knäcker ben eller muskelkraft att lyfta tungt… Vissa insekter är ju till exempel superstarka i förhållande till sin storlek.

Jaguar

Ett starkt djur i Sydamerika är jaguaren som är världens tredje största kattdjur. Namnet jaguar kommer från ett indianskt ord som betyder ”den som dödar med ett språng”. Jaguaren har ovanligt starka käkar och starka framtassar som den använder till att slå sitt byte med. Den kan till och med bita igenom skalet på en sködpadda!

Ankonda

Anakondan är också en starking som kan kramas superhårt! Anakondor finns bara i Sydamerika och den gröna anakondan är världens tyngsta orm, och även en av de största. Den är inte giftig utan kramar helt enkelt ihjäl sina byten med sina starka muskler. En dödligt hård kram alltså! Anakondan kan äta både tapirer, hjortdjur och till och med kajmaner.

NÅGRA AV WWFs EXPERTER

Hos WWF jobbar massor av experter på djur, natur och miljö. De hjälper till att svara på era frågor. Här är några av dem:

 

Inger Näslund

Inger vet massor om havet och dess häftiga invånare!

Ola Jennersten

Vill du veta något om vilda djur – då är det Ola som har svaret!

Tom Arnbom

Tom älskar Arktis. Han har sett både isbjörnar och valrossar i verkligheten.

 

Vilka är de farligaste ormarna och varför?

SVAR: I världen finns det runt 3 400 ormar, av de är runt 600 giftiga. Ormar kan ju vara farliga även om de inte är giftiga, till exempel anakondan som kramar ihjäl sitt byte. När experterna utsåg världens farligaste orm kollade de inte bara på hur giftig den var utan också hur snabb och effektiv den var. De utsåg då den svarta mamban och taipan som världens farligaste ormar.

På bilden bredvid ser du en svart mamba.

Svart mamba

Hur länge kan en delfin hålla andan under vattnet?

SVAR: Oftast är de bara under ytan några minuter. Men ibland kan de dyka och hålla andan i 10-15 minuter ungefär!

Delfin

Kan båda ändarna leva om en daggmask delas i två?

SVAR: En del har hört att om man råkar klyva en daggmask med spaden så kan båda delarna leva vidare. Det är lätt att tro eftersom båda ändarna kan ligga och vrida sig en stund. Och visst vore det skönt om det var så, men tyvärr stämmer det inte. Oftast dör masken (så klyv inte en mask!). Men ibland kan framkroppen överleva eftersom den innehåller maskens 5 hjärtan och en nervknut (”hjärnan”). Bakänden innehåller bara lite tarm och kan inte leva på egen hand.

Finns det fiskar som kan andas uppe på land?

SVAR: Javisst! Vår europeiska ål kan till exempel slingra långa sträckor över land, men gälarna får inte torka ut.

Ett annat exempel är den tropiska slamkryparen som kravlar runt på de leriga stränderna i mangroveträsken när det är lågvatten. Den kan andas genom både gälar och hud, så lände den håller sig fuktig. Säkrast är att rulla sig i leran lite då och då.

Slamkryparen använder sina fenor för att dra sig eller skutta fram. Kolla in filmen hur det ser ut!

Slamkrypare, ål

Hur mycket väger en gorillanbebis?

Lite mindre än hälften av en nyfödd människa, ca 1,5 kg.

Vilket är världens största djur?

SVAR: Blåvalen är världens största djur. Faktiskt det största som någonsin funnits. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga över 100 ton. Det är mycket! Redan när den föds är den jättestor. Ungen är 7 meter lång och väger 2 till 3 ton. 

Hur är blåvalens livscykel och snabbt simmar den?

Man vet inte allt om deras livscykel, men honan föder en kalv ungefär vartannat/vart tredje år, efter att ha varit dräktig i 10-12 månader. Kalven avvänjs vid ungefär 6 månaders ålder och blir sedan könsmogen vid ungefär 5-10 års ålder. Experterna uppskattar att blåvalar blir runt 80 år gamla.De kan simma så snabbt som 50 km/h!

Blåval
Valhaj

Vilken är världens största haj?

SVAR: Störst av alla hajar är valhajen. Den är också världens största fisk (blåvalen är ett däggdjur). Valhajen kan bli ända upp till 18 meter lång. Trots att den är så stor så käkar den bara småsaker, nämligen plankton. Ibland kan den äta en och annan fisk också.

Vilket djur är mest utrotningshotat?

En av de mest utrotningshotade arterna tros vara Javanoshörningen, med lite drygt 60 individer kvar. Det finns ju arter med färre men de klassas som funktionellt utdöda då de inte kan föröka sig längre.

Vilket är det långsammaste djuret i världen?

SVAR: Sengångaren är det långsammaste däggdjuret och rör sig knappt 40 meter om dagen. Sengångare har en extremt låg ämnesomsättning vilket innebär att de inte behöver äta så mycket. Därför kan de röra sig i slapp och trög fart mellan träden.

Vilket djur är det farligaste i världen?

SVAR: Världens farligaste djur (och med farlig menar vi farlig för oss människor) är faktiskt myggor. Trots sin blygsamma storlek överför den blodsugande myggan varje år sjukdomar till hundratals miljoner människor och sorgligt nog är det många som också dör. En av de farligaste myggburna sjukdomarna är malaria som finns i många länder i Afrika, Sydamerika, Mellanamerika och Asien. Risken att bli smittad är störst i Afrika.

Sengångare
Mygga
Quokka

Är quokkan utrotningshotad?

SVAR: Idag finns mellan 7.500 och 15.000 vilda quakkor kvar. Det betyder att arten anses vara sårbar och löper risk för att dö ut i vilt tillstånd. WWF Australien arbetar för att skydda det här fantastiska djuret och genomför löpande inventering och övervakning av arten.

Vad äter laxar?

SVAR:Som ung äter laxen bottenlevande smådjur, rom och insekter. Med tiden övergår den fullvuxna laxen till att äta mer och mer fisk och mindre skaldjur.

Hur många taggar har en igelkott?

SVAR: En fullvuxen igelkott har ca 5000 taggar, men när den föds har den enbart 100 stycken! Igelkottens rygg är täckt av taggar – ett smart skydd för att inte bli uppäten. Taggarna är en speciell sorts hårstrån. Om den känner sig hotad rullar den ihop sig till en boll och reser upp taggarna.

Hur gammal kan en Violsnäcka bli?

SVAR: Violsnäckan är en liten vacker nakensnäcka utan skal som sparar giftet från sina byten i sina tentakler. Med tiden får den ett supergiftigt vaen och skydd för att inte bli uppäten. Den lilla snäckan kan bli upp till 1 år gammal.

Hur många ungar kan en isbjörn få?

SVAR: Honor parar sig vid tre års ålder och får åtta månader senare 1-3 ungar. Ungarna föds mitt i vintern, runt nyår. Isbjörnsmamman tillbringar vintern i idet och ger mjölk till ungarna. Honan äter och dricker inte under tiden i idet utan använder kroppsfettet.I mars/april när ungarna är cirka tre månader lämnar de idet med sin mamma. De stannar med mamman tills de är cirka två år. Under den tiden lär honan sina små hur de ska överleva i den arktiska miljön. De lär sig simma i det iskalla vattnet och åka rutschkana nerför snön.

Isbjörn med ungar
Panda

Hur försvarar pandan sig?

SVAR: Pandan är ett mycket skyggt djur som lever ensam. Om de hör okända ljud i sin omgivning drar de sig snabbt tillbaka. Andra pandor brukar den nästan bara träffa under den korta parningstiden som sker från mitten av mars till början av maj.