Fråga Panda Planet!

Vad undrar du? Panda Planet svarar på era frågor om djur och natur.

Vilket är Sydamerikas starkaste djur?

SVAR: Man kan ju vara stark på olika sätt – starka ben att hoppa med, starka käkar som knäcker ben eller muskelkraft att lyfta tungt… Vissa insekter är ju till exempel superstarka i förhållande till sin storlek.

Jaguar

Ett starkt djur i Sydamerika är jaguaren som är världens tredje största kattdjur. Namnet jaguar kommer från ett indianskt ord som betyder ”den som dödar med ett språng”. Jaguaren har ovanligt starka käkar och starka framtassar som den använder till att slå sitt byte med. Den kan till och med bita igenom skalet på en sködpadda!

Ankonda

Anakondan är också en starking som kan kramas superhårt! Anakondor finns bara i Sydamerika och den gröna anakondan är världens tyngsta orm, och även en av de största. Den är inte giftig utan kramar helt enkelt ihjäl sina byten med sina starka muskler. En dödligt hård kram alltså! Anakondan kan äta både tapirer, hjortdjur och till och med kajmaner.

NÅGRA AV WWFs EXPERTER

Hos WWF jobbar massor av experter på djur, natur och miljö. De hjälper till att svara på era frågor. Här är några av dem:
 

Inger Näslund
Inger vet massor om havet och dess häftiga invånare!

Ola Jennersten
Vill du veta något om vilda djur – då är det Ola som har svaret!

Tom Arnbom
Tom älskar Arktis. Han har sett både isbjörnar och valrossar i verkligheten.

 

powered by Typeform

Hur länge kan en delfin hålla andan under vattnet?

SVAR: Oftast är de bara under ytan några minuter. Men ibland kan de dyka och hålla andan i 10-15 minuter ungefär!

Delfin

Kan båda ändarna leva om en daggmask delas i två?

SVAR: En del har hört att om man råkar klyva en daggmask med spaden så kan båda delarna leva vidare. Det är lätt att tro eftersom båda ändarna kan ligga och vrida sig en stund. Och visst vore det skönt om det var så, men tyvärr stämmer det inte. Oftast dör masken (så klyv inte en mask!). Men ibland kan framkroppen överleva eftersom den innehåller maskens 5 hjärtan och en nervknut (”hjärnan”). Bakänden innehåller bara lite tarm och kan inte leva på egen hand.

Finns det fiskar som kan andas uppe på land?

SVAR: Javisst! Vår europeiska ål kan till exempel slingra långa sträckor över land, men gälarna får inte torka ut.

Ett annat exempel är den tropiska slamkryparen som kravlar runt på de leriga stränderna i mangroveträsken när det är lågvatten. Den kan andas genom både gälar och hud, så lände den håller sig fuktig. Säkrast är att rulla sig i leran lite då och då.

Slamkryparen använder sina fenor för att dra sig eller skutta fram. Kolla in filmen hur det ser ut!

Slamkrypare, ål

Vilket är världens största djur?

SVAR: Blåvalen är världens största djur. Faktiskt det största som någonsin funnits. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga över 100 ton. Det är mycket! Redan när den föds är den jättestor. Ungen är 7 meter lång och väger 2 till 3 ton.

Blåval

Vilken är världens största haj?

SVAR: Störst av alla hajar är valhajen. Den är också världens största fisk (blåvalen är ett däggdjur). Valhajen kan bli ända upp till 18 meter lång. Trots att den är så stor så käkar den bara småsaker, nämligen plankton. Ibland kan den äta en och annan fisk också.

Valhaj