Havssköldpaddor
© Jürgen Freund / WWF

Havssköldpaddan - urgammal och underbar!

Havssköldpaddorna trivs bäst i varma hav där de simmar omkring och mumsar maneter och knaprar alger.

Kläcks på stranden

De lever hela livet vatten. Men de föds på land! Honan gömmer sina ägg i gropar på stranden. Om det blir pojkar eller flickor av äggen? Det bestäms av temperaturen i sandgropen.

När äggen kläcks skyndar sig ungarna ner till havet för att söka mat och skydd. Sen simmar de runt i haven tills de blir vuxna. Då återvänder de för att lägga ägg på den strand där de själva föddes.

sköldpaddsungar på stranden

Grön havssköldpadda

Det finns sju olika arter av sköldpaddor som lever i havet. En av dem är grön havssköldpadda. Namnet har de inte fått från skalets färg utan från att deras brosk (typ skelett) och fett är grönaktigt. Färgen kommer från att de som vuxna mest äter sjögräs och alger. När de är små äter de många olika djur, exempelvis maneter och kräftdjur. En grön havssköldpadda kan bli 120 centimeter lång och väga upp till 180 kilogram. Inte illa för att äta sjögräs!

Tjej eller kille?
Äggets temperatur bestämmer!

Kan inte gömma sig som Skalman

Bamses kompis Skalman brukar gömma huvudet i skalet, precis som verklighetens land-sköldpaddor.
Havssköldpaddan däremot kan inte dra in huvudet i skalet. Vilken tur, då får vi se deras fina ansikten!

URGAMLA

Havssköldpaddorna har funnits i över 100 miljoner år! Och de kan bli över 100 år gamla!

 

Gullig havssköldpadda
havssköldpadda

Havssköldpaddorna är hotade

Idag är det människan som är havssköldpaddornas största hot, främst genom fiske (som bifångst), miljöförstöring, föroreningar och att vi bygger hus nära och på stränderna. Jakt på både vuxna och unga havssköldpaddor och deras ägg leder till att havsköldpaddorna minskar över hela världen. Forskare uppskattar att det dödas mer än 30,000 gröna havssköldpaddor olagligt i Baja Kalifornien varje år, och fler än 50,000 havssköldpaddor dödas i Sydostasien och södra delen av Stilla havet varje år.

WWF räddar havssköldpaddorna

För att rädda havssköldpaddor arbetar WWF bland annat med att skydda viktiga stränder där honorna lägger sina ägg, samt att försöka stoppa arthandeln med havssköldpaddor.

För att havssköldpaddorna ska ha en framtid måste vi sluta slänga skräp i naturen, dra ner på engångsplasten och arbeta för att minska klimatförändringarna.