Delfin
© Andrea Izzotti

Delfinen - havets busunge

Delfin

Delfinen, den älskade lilla valen som andas luft men bor under ytan. Visste du att den faktiskt känns som en blöt gummistövel?

Det finns omkring 30-40 olika delfinarter. Späckhuggaren är till exempel en delfin! Deras andning är viljestyrd och en häftig grej är att när de sover hålls alltid en halva av hjärnan vaken, så att de ska kunna fortsätta andas. Vissa delfiner håller även ett öga öppet efter fiender.

Det klickar och visslar om delfinen

Delfiner pratar med visslingar och klickljud. Flasknosdelfiner har personliga "signaturvisslingar" så att de lätt kan känna igen vem det är som pratar. Ljuden skickas ut genom pannknölen (som kallas melonen). De kan också sända ut klickljud som studsar på föremål i vattnet tillbaka till delfinen. På så vis kan definen avgöra riktning och avstånd till föremålet (till exempel en mumsig fisk!). Det kallas ekolokalisering. Lyssna på lite delfinsnack!

Visste du att ...
Delfiner kan dyka ner till 300 meters djup.

Simmar och hoppar

Delfiner lever i vatten men andas luft. En flasknosdelfin till exempel, kan vara under ytan i ungefär 10 minuter. Andningen är helt viljestyrd och delfinen öppnar blåshålet och andas när den kommer upp till vattenytan. Många delfiner är akrobatiska och kan hoppa väldigt högt. En del kan hoppa 6 meter upp i luften.

Delfinhopp
Vit delfin

Delfinerna är hotade

Delfiner och tonfiskar finns ofta i samma område. Därför kan många delfiner fastna i fiskenät avsedda för tonfiskar eller andra fiskar. Delfiner som fastnar i nät drunknar. Delfinerna hotas även av alla gifter som släpps ut i haven.

WWF räddar delfinerna

WWF jobbar till exempel för att minska bifångst, alltså att delfinerna fastnar i fiskenät. Nät som är till för helt andra arter! 

Men du kan hjälpa delfinerna också! Släng aldrig skräp i naturen och kolla så att tonfisken du äter är så kallad "dolphin safe tuna", så att inga delfiner råkat illa ut när man fiskat tonfisken. Påminn andra om att aldrig hälla ut något miljöfarligt i vattnet.

Delfiner

Snabba fakta

  • Antal arter: Runt 40 st
  • Livslängd: Upp till ca 50 år
  • Storlek: Mellan 50 kg upp till 10 ton (späckhuggare)