Tonfisk
© Wild Wonders of Europe / Zankl / WWF

Blåfenad tonfisk

– stor och snabb!

Den blåfenade tonfisken blir både stor och tung. Den kan bli över 3 meter lång och väga mer än 500 kilo. Samtidigt är den väldigt snabb och kan simma i hastigheter över 70 kilometer per timme. De är bland de snabbaste djuren i havet. Häftigt va!

Blåfenad tonfisk

En fisk som kan drunkna

Alla fiskar andas syre, precis som djuren på land, men de tar upp syret som finns i vattnet, inte i luften. Fiskarna får syre när vatten passerar gälarna, vilket är som lungor fast för fiskar. Vissa fiskar kan pumpa vattnet förbi gälarna men inte tonfisken. Den måste simma hela tiden med öppen mun så vatten passerar gälarna, annars kvävs den. Visst är det lite konstigt?

Samarbetar med varandra

Den blåfenade tonfisken lever tillsammans i stim med massor av fiskar. När de jagar samarbetar de för att tränga ihop sitt byte så det blir enklare att fånga. De äter främst mindre fiskar som också lever i stim och bläckfisk. Blåfenad tonfisk kan simma väldigt långt och är nästan alltid på vandring.

Blåfenad tonfisk
Visste du att...
Tonfisken är en av de största havsfiskarna och kan nå en längd på upp till 3 meter!

Den blåfenade tonfisken är hotad

Människan har länge fiskat den blåfenade tonfisken. Fler fiskar har fångats än det har fötts nya så antalet har minskat. Nu får man fiska den på vissa ställen men inte andra.

Vad gör WWF

WWF arbetar för ett hållbart fiske, och ger varje år ut en guide med råd om vilka fiskar som är mer eller mindre okej att lägga på tallriken. Just tonfisk är en populär matfisk, men det är viktigt att välja rätt sort och extra viktigt är hur och var fisken är fångad. Haven har stor press på sig och då måste vi alla göra vad vi kan för att hjälpa till där vi kan, och att tänka på vad vi lägger på våra egna tallrikar är ett bra sätt att hjälpa till.