Blåval
© naturepl.com/David Fleetham/WWF

Blåvalen

Världens största djur!

Blåvalen är det största djur som någonsin funnits på jorden. Den är till och med större än de största dinosaurierna var! Häng med ner i havet till denna fantastiska jätte…

Blåval

Blåvalen kan bli upp till 30 meter lång och väga 200 ton, alltså så stor att den inte får plats i 25-metersbassängen på badhuset!

Dess hjärta är stort som en bil och ett barn skulle få plats i en blåvals största blodådra.

Att valar kan bli så stora beror till stor del på vattnets stödjande kraft. På land skulle ett så stort djur behöva så kraftig benstomme att de skulle ha svårt att röra sig.

blåvalen kan bli 30 meter lång

Superstor unge!

När blåvalen föds är den redan 7 meter lång och väger 2-3 ton. Precis som alla andra däggdjur får den mjölk av sin mamma. Den dricker runt 380 liter mjölk om dagen. Tänk dig att dricka 280 hela mjölkpaket, på en dag! Ungen ökar snabbt i vikt – som mest 90 kilo per dygn. Hur stor var du när du föddes?

Tandlös jätte

Blåvalen har inga tänder – vilken tur att deras mat inte behöver tuggas. Världens största djur äter nämligen några av världens minsta djur!

Favoritmaten består av pyttesmå kräftdjur (krill) som de får i sig genom att fylla munnen med vatten som sedan silas ut genom barderna. På insidan fastnar krillen och annan mat.

 

Krill

Sverigekändis

Världens enda uppstoppade blåval finns på Göteborgs Naturhistoriska Museum. Den 16 meter långa valen (en unge) strandade vid ett skär utanför Göteborg för ungefär 150 år sedan. Den kallas "den Malmska valen".

 

Blåvalen lever i haven över hela världen
Blåval

Snabba fakta

  • Storlek: 150 - 200 ton
  • Livslängd: 80 - 90 år
  • Antal: 10 000 - 25 000 st