hajar
© naturepl.com / Doug Perrine / WWF © Daniel Versteeg / WWF

Häftiga hajar!

Det finns 500 olika sorters hajar. De minsta är bara 15-17 centimeter långa. Andra är desto

större. I alla våra hav simmar hajar omkring. Och de har en hemlig superkraft …

valhaj och vithaj

Rekordhajar

Valhajen är världens största fisk och bli närmre 18 meter lång! Men trots att den är så stor käkar den mest plankton. Kolla filmen när några dykare hjälper en valhaj att komma loss från ett rep. Vad stor den är!

Vithajen är världens största rovfisk och den tredje största hajen. De kan bli upp till 5 meter långa! Vithajen äter fisk, sälar och även andra hajar.

Hajarnas hemliga superkraft…

Hajar har fler sinnen än människan. De har ett sjätte sinne som kallas ”det elektriska sinnet”. Det sitter i huden och gör att hajen kan känna av närvaron av andra levande varelser trots att de är utom synhåll. Smart när de ska jaga!

Häftiga hammarhajar

Hammarhajen ser verkligen speciell ut. Huvudet är format som en hammare med ögonen längst ut på ändarna. Det gör att hammarhajen kan se åt alla håll samtidigt. Häftigt!På undersidan av hammaren sitter det elektriska sinnet så de kan lätt upptäcka byten som gömmer sig på havsbotten. Här hittar den en stingrocka som försökt gömma sig i sanden.

Det finns 500 olika hajarter
pigghaj och brugd

Hajar i Sverige!

Vid den svenska västkusten finns flera olika hajar. Vanligast är pigghaj och småfläckig rödhaj. Ingen av de svenska hajarna är farliga – inte ens den stora brugden som kan bli 12 meter lång. Den är ganska fredlig och äter plankton!

Visste du att?

Hajar saknar simblåsa och de flesta av dem måste simma hela tiden för att inte sjunka.