Clownfisk
© James Morgan / WWF-US

Härliga hav!

Vi tar en titt under ytan
Valhaj

Mer hav än land

Visste du att det finns mer hav än land på jorden? Hela 70% av jordens yta är täckt av hav!

I havet bor massor av fantastiska varelser – allt från små pluttiga plankton till jättelika blåvalar. Havsvarelserna lever på olika sätt – en del betar på botten, en del filtrerar vattnet för att få i sig pytteliten mat och andra är stora och små rovdjur.

Människan och havet

Inte bara fiskarna utan även människan lever av havet. Så mycket som 40 % av jordens befolkning bor nära hav. Det är lika mycket som att om ni är 20 elever i er klass så skulle 8 stycken bo vid havet. Dessutom är hundratals miljoner människor är beroende av fisk och annat från havet för att leva!

Visste du att...
Över 95 % av världens havsyta är outforskat!
Korallrev

Ett myller av liv

Haven är hem för en enorm mängd arter. Och man har nog inte ens upptäckt alla. Vem vet vad för fantastiskt som väntar på att upptäckas...?

Vi tar en titt på några coola filurer som vi vet lever i haven!

Hungrig havssköldpadda

Havssköldpaddan lever nästan hela livet i havet. Honorna kommer bara upp på land när de ska lägga sina ägg. 
Kolla in den här hungriga sköldpaddan som smaskar i sig alger.

En simmande ko?

Den coola sjökon liknar mest en säl, men är faktiskt närmast släkt med elefanten! Sjökon är ett däggdjur och vegetarian. 
Här betar den sjögräs på havsbotten.

Häftiga hajar

Det finns ungefär 500 olika sorters hajar. Valhajen är störst (den är faktiskt världens största fisk) men den äter helst pyttesmå plankton.
Kolla in den här bjässen!

Sällsamma sjödrakar

Sjödraken är en liten fisk som tillhör samma familj som sjöhästarna. Kolla in de här vackra varelserna och deras pyttesmå barn!

Massor av olika världar

Under ytan döljer sig många olika världar som passar som hem åt olika djur.

Ishavet är hem åt valrossar, narvalar, späckhuggare och andra häftiga vinterbadare. Här finns jättemycket fisk – som ett kylskåp fullt av mat för havets invånare!

Korallreven är uppbyggda av massor av små varelser – korallpolyper. Reven ger både gömställen och mat åt nästan 2 miljoner arter. Störst av alla rev är Stora Barriärrevet utanför Australien.

 

 

 

Djuphavet är mörkt och de varelser som lever där ser lite annorlunda ut. Det största djupet i havet är Challengerdjupet i Marianergraven – en hel mil djupt!

Mangroveskogar med sina labyrinter av rötter är en perfekt skyddad plats för små yngel. Mangroven är också ett filter som stoppar jord och föroreningar från att spridas ut till havet.

Plast

Hot mot livet i haven

Flera arter och områden i havet är hotade och nära hälften av havens djur är redan borta. Havet och dess invånare hotas bland annat av klimatförändringarna, dåliga fiskemetoder och föroreningar.

WWF räddar haven

WWF arbetar för att det ska skapas fler skyddade områden i havet. Man kämpar också för att fiskemetoderna ska bli bättre. Det är viktigt att man inte fiskar för mycket av en art så att den dör ut  – där är WWFs fiskguide till hjälp.