Flodhäst
© Martin Harvey / WWF

Flodhästen - en vattenälskande jätte

Flodhästar

Flodhästen är ett landlevande djur som egentligen tillbringar mest tid i vatten! Kalvarna både föds och diar under vatten. De kan nämligen stänga sina näsborrar och öron för att slippa få in vatten där.

Inget bra badsällskap

Flodhästen markerar sitt revir genom att vända baken mot sin motstådare och bajsa samtidigt som den viftar med svansen så att det sprätter. Ganska äckligt! Man kan ju förstå att motståndaren fattar poängen ;)

Kanske ser flodhästen lugn, klumpig och snäll ut, men den kan faktiskt vara aggressiv och farlig. Till och med krokodilerna backar undan! När flodhästar attackerar kan det se riktigt otäckt ut. Något som inte är otäckt är den här lilla dvärgflodhästen, när det är dags att ta ett dopp.

Visste du att ...
Flodhästen är nära släkt med valar och delfiner.

Jättegap!

Dess stora hörntänder kan bli hela 70 cm långa och det öppna gapet kan bli 1 meter stort! När man ser tänderna kanske man inte tror det, men flodhästen är en växtätare. Den betar mest gräs – äter ungefär 50 kg växtmassa om dagen.

Flodhäst
Flodhästar under vattnet

Dålig simmare

Flodhästen tillbringar mycket tid i vatten men den är dålig på att simma. Istället går den på botten! De är ofta i vattnet för att svalka sig och för att inte brännas av solen. Den betar gräs på land. Dvärgflodhästen har ett speciellt slem på huden, det fungerar ungefär som en solskyddskräm! 

Här lever flodhästen ...
Afrika
I Afrika!
Flodhästar

Snabba fakta

  • Lever: Afrika
  • Storlek: 4,5 ton, 5 m lång
  • Livslängd: 40-50 år
  • Antal: 125 000-150 000 st
powered by Typeform