Elefanter i Kenya
© naturepl.com / Denis-Huot / WWF

Elefanten - en känslig jätte

Träffa vårt största landdjur! En känslig och intelligent jätte med 3 meter upp till ryggen – som väger upp till 6 ton. Det är mer än en bil! Nej tack, man vill inte bli trampad på tårna av en elefant. 

Elefant
Elefant

Gråter, leker och skrattar

Elefanter är känslosamma. De kan både gråta, leka och skratta. Elefanter har riktiga ritualer och vanor. Om de inte träffats på länge så viftar de med öronen och utstöter särskilda välkomstljud när de ses. Och när en elefant i hjorden dör sörjer de andra elefanterna i flera dagar. De visar sin sorg bland annat genom att samlas i stillhet runt den döda elefanten.

2 år i magen

Elefantmamman bär ungen i magen i nästan 2 år och när elefantungen föds väger den 100 kilo! Hela flocken tar hand om ungen. Om något rovdjur hotar ungen så ställer sig de vuxna i en ring runtomkring, som skydd.

Elefanter

SNABBA FAKTA

  • Lever: Afrika och Asien
  • Storlek: upp till 3,3 meter hög, vikt upp till 6 ton
  • Livslängd: 40–60 år
Så här ser du skillnad!
Den Afrikanska elefanten är större än den asiatiska

Lika smart som du

En elefant blir könsmogen (kommer in puberteten) när de är 12-14 år, precis som vi människor. Sen lever de länge, 40-60 år är vanligt. De är dessutom ett av världens intelligentaste djur. Elefantens hjärna är lika avancerad som människans. Titta på det här kloka ögat – visst ser det ut som om den här elefanten kan klara multiplikationstabellen lika bra som du?

Elefantunge
Elefant sanddusch

Fiffig snabel!

Elefantens smarta snabel går att använda till mycket – plocka upp mat, bära grejer och som dusch! När elefanten ska dricka suger den upp vatten i snabeln och sprutar in i munnen.

Snabeln har bildats av att överläppen och nosen vuxit samman en gång under elefanternas utveckling! 

Visste du detta om snabeln...

  • Asiatiska elefanter har faktiskt setts plocka upp en jordnöt, skala den, blåsa iväg skalet och sedan äta nöten. Allt med sin snabel! 
  • Den består av omkring 40 000 (!) muskler – vi människor har runt 600 muskler i hela kroppen!
Elefant äter

WWF räddar elefanterna

I många länder köper människor fortfarande smycken och souvenirer som är gjorda av elfenben, som till exempel elefantens betar. Det gör så att många elefanter drabbas av tjuvjakt. Det vill WWF sätta stopp för!

WWF jobbar för att skydda elefanterna genom att:

  • Få folk att sluta vilja ha saker gjorda av elfenben
  • Göra så folk slutar köpa och sälja elfenben
  • Anställa fler parkvakter som skyddar mot tjuvjägare
  • Skapa platser där elefanter kan leva i fred