Myror
© Chris Martin Bahr / WWF

Mysiga minstingar - Småkryp, spindlar och insekter

Nyckelpigor

Det är de små sakerna som räknas, och visst gäller det även djuren! Panda Planet kryper ner till några av våra mysiga minstingar. Vad kan du om småkryp som spindlar, insekter och blötdjur?

Myllrande minstingar

Insekter, som till exempel fjärilar och myror, har 6 ben och en tredelad kropp (huvud, mellankropp och bakkropp). De flesta har vingar, men inte alla.

  

Insekterna är den största djurgruppen vi har här på jorden. Man har hittat drygt en miljon arter insekter! Och det finns fler som vi ännu inte upptäckt, kanske ända upp till femtio miljoner arter.

Myror
Spindel

Omysiga minstingar

Spindlar är inga insekter, de är spindeldjur och har 8 ben och en tvådelad kropp. Fästingen (som inte är en särskilt mysig minsting) är också ett spindeldjur.

  

Det finns över 85 000 kända arter av spindeldjur, som delas in i 12 grupper, bland annat spindlar, skorpioner, klokrypare och kvalster. Fästingar ingår i gruppen kvalster. 

Mångfotade minstingar

De häftiga tusenfotingarna tillhör gruppen mångfotingar. De har inte tusen ben, men rekordet (750 ben!) har en mångfoting i Kalifornien.

Tusenfoting
Snäcka

Slemmiga minstingar

Snäckor och sniglar tillhör blötdjuren. Sniglar har nästan aldrig skal, men det har oftast snäckor. Många kallar båda sorterna för sniglar, men det stämmer alltså inte.

Sniglar och snäckor har oftast fyra tentakler. I toppen på de två längsta sitter ögonen.

Insekter är den djurgrupp det finns flest olika arter av i världen!
Insekter
Hur många har du sett?
Fjärilar

Fjärilar som förvandlas

Fjärilen är en insekt som genomgår en häftig förvandlig: ägg – larv – puppa – färdig fladdrande fjäril med två par vingar! Fjärilens mun är ofta formad som ett sugrör som kan rullas ihop. I Sverige finns ungefär 2 800 arter!

På bilden ser ni några vanliga arter både som fjäril och larv, och i filmen nedan ser ni hur en monarkfjäril går från larv till puppa och till sist när den kommer ut som fjäril.

Myra med bladlöss

Myror med egna husdjur

Myror är bra på att samarbeta, tillsammans bygger och sköter de stacken, passar barnen och letar mat. En myrstack kan ha 100 000 till en miljon myror!

Myrorna både odlar svamp och har egna husdjur: bladlöss och sköldlöss som ger dem honungsdagg. Kolla på filmen hur de skyddar "sina" bladlöss från en hungrig nyckelpiga.

Bi

Humlor och bin – pyttesmå superhjältar

Det finns ungefär 300 vilda arter av bin och humlor i Sverige. De har en livsviktig uppgift, de är nämligen pollinatörer som hjälper till att befrukta blommande växter!

När biet kommer för att mumsa nektar så flyttar den pollen från blommornas ståndare (hane) till pistillerna (hona). Humlor och andra pollinatörer är superviktiga för växterna! Och för oss! Hur ska vi annars få frukt och bär? Kolla in filmen där en humla samlar nektar från en blomma.

Spindel

Imse, vimse spindel

Spindlar är inte insekter, utan tillgör gruppen spindeldjur. Spindlar är bra att ha i närheten, bland annat för att de äter upp skadeinsekter! Fästingen däremot (som också är ett spindeldjur) ska man akta sig för. De kan smitta oss med borrelia och TBE. Inte kul alls, så håll koll när ni rör er i högt gräs!

Spindeldjur har 8 ben och kan ha jättemånga ögon, i närbild ser de rätt coola ut! En av våra största arter är den häftiga kärrspindeln, som oftast lever nära vatten. En del arter spinner fina nät för att fånga insekter, andra jagar sina byten. Spana in den här filmen för att se hur det går till när en spindel bygger upp ett nät.