Grodan & paddan - vem är egentligen vem?
Grodan & paddan - vem är egentligen vem?
Små djur som lever riktiga dubbelliv. Genom att andas med lungor och genom huden kan grodor och paddor leva både på land och i vatten. De är alltså amfibier.
Häftig förvandling
Grodor och paddor genomgår en häftig förvandling under livet. Tänk att först vara ett yngel och se ut som en liten fisk och sedan förvandlas och få fyra ben att hoppa på! Coolt! Kolla in den här lilla filmen…
Se men inte röra
Alla våra grodor och paddor är fridlysta. Man får inte fånga eller skada dem och inte heller ta deras ägg. Tänk på att ha fuktig hand (lite kallt fuktigt vatten) om du skulle hålla en groda. De har så tunn hud att de kan skadas av våra varma händer.
Klumpar eller strängar
Efter en lång vintervila, vaknar grodorsna och paddorna upp av solen och värmen och parar sig. Grodornas ägg läggs i klumpar, paddornas i strängar.
Grodan – ganska slemmig längdhoppare
Grodor har långa bakben och är bra på att hoppa. Har du sett en groda hoppa iväg någon gång? Det går fort! Huden är oftast slät och fuktig.
De pratar ofta med varandra med lockrop och varningsrop. Hanarna har hudpåsar vid käkarna som kan blåsas upp och förstärka ljuden. Kolla in filmen med den här supergulliga pipiga lilla grodan.
Paddan – lite giftig och långsam
Paddor har torr knölig hud, det är inte vårtor som många tror utan knölarna fungerar som kamouflage. De har giftkörtlar för att inte bli uppätna. Paddan krälar fram istället för att hoppa som grodan. På våren kan man höra hanarna sjunga högt för honorna. Spana in den här filmen med en skönsjungande padda.
Snabba fakta
- Antal arter: I Sverige har vi 8 grodarter och 3 paddarter.
- Storlek: Från 200 g upp till 3 kg
- Äter: Alla djur som de får plats i munnen