Brunbjörn
© Ola Jennersten / WWF-Sweden

"Vad händer om jag möter en björn?"

En artikel tillsammans med Vildriket i Järvsö

I Sverige finns ungefär 3 000 björnar. Det är inte speciellt vanligt att stöta på någon av dem men många oroar sig ändå för att göra det. Kanske hör just du till en av dem? Den här artikeln är skriven tillsammans med Vildriket i Järvsö, som är en av våra förmånsgivare.

Det första som är bra att känna till om björnar är att de äter mest bär, växter och myror men de kan också äta älgar och renar. Oss människor är de faktiskt inte intresserad av som mat. Björnar verkar faktiskt försöka hålla sig på avstånd från oss människor. Det vet vi bland annat genom att forskare har undersökt vad som händer när en människa närmar sig en björn.

Springer ifrån människor

Mer än 600 gånger har forskarna gått mot björnarna som haft sändare på sig och ingen av björnarna har blivit arg eller hotat dem. En del av björnarna har sprungit iväg långt, medan andra har flyttat på sig en lite kortare bit. Forskarna har också sett att många av björnarna efter mötet valt att vara vaken och leta mat på nätterna istället för på dagen. På så vis minskar de risken att stöta på en människa igen eftersom de flesta människor är hemma i sina hus då.

Sannolikheten att stöta på en björn i skogen är alltså liten, och risken för att ett möte skulle leda till att björnen angriper dig är ännu mindre.

Björnbajs med lingon

Besök Vildriket i Järvsö

Som medlem i Pandaklubben har du gratis inträde till Vildriket i Järvsö. 

Där kan du möta flera av Sveriges stora rovdjur, och många fler svenska arter.

Glöm inte ditt medlemskort!

Brunbjörn dricker vatten

Björnspår?

Ofta är det svårt att se om en björn varit på platsen, trots att de är så stora. Men det finns några tecken du kan hålla utkik efter!

  • STORA spår! Björnen har fem tår och baktassen är längre än framtassen.
  • Björnbajs. Det kan se väldigt olika ut beroende på vad björnen har ätit, kolla bara in bilden här bredvid! Vad tror du den björnen ätit?
  • Om du ser rivmärken på trädstammar så kan det ha varit en björn som klättrat eller rivit i träden. 

Var högljudd när du går

För att vara riktigt säker på att inte komma för nära en björn så kan du låta lite extra när du går, eller kanske sätta en bjällra på kläderna. Skulle du ändå råka hamna nära en björn som inte går från platsen ska du själv gå därifrån. Och om du skulle ha väldigt otur och bli angripen kan du lägga dig ner och skydda huvudet. Björnen vill inte äta upp dig utan bara skrämma dig eftersom den tycker att du är för nära.

Om du istället hör till dem som helst av allt vill se en vild björn så är det störst chans att lyckas genom att boka in ett besök hos någon av de företag i Sverige som ordnar björnskådning.