Fjällräv bland blommor
© Wild Wonders of Europe / Orsolya Haarberg / WWF

Fjällräven – expert på kamouflage

Även om rävar påminner lite om katter, så är de faktiskt kortbenta hunddjur. I Sverige har vi två olika sorters rävar, rödräven och fjällräven. Fjällräven är expert på att klara sig i kalla temperaturer, och byter päls två gånger per år.

Fjällräven lever i kalla områden som fjällen (det hörs ju på namnet) och den är perfekt utrustad för kyla. Med sin varma päls klarar den ner till 40 minusgrader! Det är väldigt kallt, tänk att i en vanlig frys är det runt -18 grader...

Fjällräven har håriga trampdynor – som vinterskor – precis som isbjörnen. I Sverige är den sällsynt och fridlyst (= man får inte fånga, skada eller döda den). Men i andra områden i världen finns det fler. 

Expert på kamouflage

På fjället har fjällräven bra kamouflage, både när det är snöig vinter eller en grön sommar. Oftast tänker vi på fjällräven som vit, men det finns två olika färger –  blå och vit. Den blå räven är blå på vintern och mörkbrun på sommaren. Den vita räven har vit päls på vintern men blir på sommaren brungrå på ovansidan med gula partier på undersidan av kroppen.

Fjällräv med vit päls
Blåräv - fjällräv med blåsvart päls
Fjällräv med brungrå päls

Spana in de här urgulliga fjällrävsungarna!

Riktiga lyxlyor

Fjällräven gräver sin lya i en kulle. Den blir jättestor med många extra nödutgångar. En bra lya kan användas av rävar i hundratals år. Favoritmaten är lämmel och de år det finns mycket lämlar får fjällräven extra många valpar. Det kan finnas så mycket som 16 valpar i en kull!

Visst blir man nyfiken på hur det ser ut i lyan?

Rävlya

Matbrist hotar fjällräven

Förr jagades fjällräven för sin fina päls. Nu är den fridlyst (bra!), men det finns inte många kvar. Det är ofta matbrist och då föds det alldeles för få valpar.

Ett hot mot fjällräven är faktiskt klimatet. När det blir varmare flyttar den kaxigare rödräven norrut och tar fjällrävens mat och revir.

WWF räddar fjällrävarna

WWF stödjer fältarbetet för fjällrävarna, för att rädda kvar fjällrävarna i Sverige. Man lägger bland annat ut extra mat till dem och försöker hålla antalet rödrävar nere i närheten av fjällrävarnas lyor. Utan denna hjälp hade det nog inte funnits några fjällrävar kvar i Sverige.

Träffa fjällräven hemma hos dig!

Du vet väl om att du kan få hem fjällräven hem till dig via vår app Djurappen? Här kan du se hur fjällräven ser ut och hur den rör sig, ta bild på dig själv med fjällräven och läsa roliga fakta om den här gulliga lilla räven.

Appen finns att ladda ner både i Google Play och i Appstore.

Visa oss vad du och fjällräven gör idag

Ta gärna en bild på dig själv med fjällräven och visa vad ni har för er. Är ni ute i skogen eller hemma och leker?

Om du vill får du gärna skicka bilden till oss på mail pandaplanet@wwf.se, eller tagga oss på Instagram @wwf_pandaplanet, med #Djurappen.

Djurappen

Kolla in de här kortfilmerna om fjällrävarna Storm och Tinde som hittar varandra och lever tillsammans ute på fjället.