jorden
Foto: Pixabay

Så här hjälper vi planeten!

Du har säkert hört om klimatförändringar, skogsskövling och hotade arter? Det kan förstås kännas oroande och hopplöst. Men vet du vad? Klimatförändringarna kan bromsas och naturen kan återhämta sig! Och vi är jättemånga runtom i världen som hjälps åt för att göra allting bättre.

Vi pressar politikerna

och räddar natur

Vi är många organisationer som kämpar för naturen och klimatet. WWF förhandlar med regeringar runtom i världen och pressar politiker att agera. Vi har tusentals projekt på gång för att rädda djur, hav, skogar och hitta smarta klimatlösningar. WWF finns i över 100 länder, har fler än fem miljoner supportar som stöttar oss! Vi är många och tillsammans gör vi massor av framsteg.

Bergsgorillorna har blivit fler!
Orangutanger ökar i skyddade områden!

Vårt arbete ger resultat!

 • På Borneo har en del skogsområden skyddats – och här har de hotade orangutangerna ökat i antal!
 • De hotade tigrarna ökat i antal! Nu finns det ungefär 4 500 stycken. Och de ska bli fler, vi jobbar vidare!
 • Bergsgorillorna har ökat!
Tigrarna har ökat!

Världen vaknar

Det är de vuxna, politiker, företagsledare och andra makthavare som har ansvaret att lösa problemen. Och massor har redan gjorts i olika delar av världen: som klimatkompensation, energiomställning, flygskatt och klimatförhandlingar, förbud av engångsplast och nya naturreservat.

Det är också många som börjar göra förändringar i sin vardag: äta mindre kött, cykla till jobbet och sätta upp bihotell.

Ett härligt framsteg!

 • Enligt en undersökning minskade försäljningen av plastpåsar i Sverige med hela 35 procent förra året (2018).
Deminstration– tillsammans är vi starka!

Du har makt att förändra!

Vill du göra något? Välj något som passar dig: gillar du att pyssla kan du bygga bihotell, gillar du att jogga kan du plogga. Prata med kompisar, lärare eller din familj – kanske hittar du fler som delar dina tankar och vill göra något. Ni kan ordna en klädbytardag på skolan eller starta en utmaning i återvinning?

Och kom ihåg att du är inte ensam – vi är många som hjälps åt att lösa det här tillsammans!

Läs och inspireras:

Klassen som kämpar för hajarna

Vilmers legofilm om klimatet

De skolstrejkar för klimatet

 

Unga miljöhjältar!

 • Greta Thunberg – Årets unga miljöhjälte 2019 – har fått massor av människor runt om i världen att engagera sig för klimatet.
 • Luca Berardi – Årets unga miljöhjälte 2018 – har bland annat startat en organisation för hotade vilda djur och engagerat sin skola i klimatfrågan.
2018 föddes rekordmånga fjällrävsvalpar

Vill du göra något planetsmart?

Välj det du brinner för och hitta ett sätt att agera. Här är några tips:

 • Påverka andra: berätta, gör en film, sätt upp lappar, skriv en insändare. Inspirera och utmana andra att engagera sig eller starta en ny planetsmart vana.
 • Ta hand om naturen: plogga, bygg bihotell, mata vinterfåglar, skippa plastpåsen och engångsplast…
 • Minska konsumtionen: ordna klädbytardag, köp second hand, sy nytt av gammalt. Läs om miljövänliga presenter utan prylar här.
 • Bli matsmart: släng inte mat – ha restfest! Testa olika vegorecept och byt ut en tråkig kötträtt mot en ny vegofavorit. Läs mer om mat här.
 • Spara el och vatten: utmana familjen och kom på så många sätt som möjligt, sätt upp små lappar med tips.
Irrawaddydelfinen har ökat