Klimatstrejk utanför riksdagen
© Saga Sandin

De skolstrejkar för klimatet

Det började med att Greta, 15 år, satte sig utanför Sveriges riksdag i Stockholm. Hon sitter där för att klimatstrejka, fram till valet. Hon vill att politikerna ska uppmärksamma klimatfrågan. Redan andra dagen hade flera, både barn och vuxna, kommit dit för att stötta henne. 

På marken framför Greta ligger en bunt papper med texten “Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra. Vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid så gör jag det med”. Därför sitter hon nu framför riksdagen, varje dag i tre veckor fram till valet den 9 september. 

– Hur kom du på den här idén?

– Jag var med i en grupp i skolan där vi pratade om hur vi kunde mobilisera oss i klimatfrågan. En idé vi hade var att skolstrejka på rasterna. Så det var den idén jag utvecklade, och nu sitter jag här.

Vad vill du att politikerna ska göra?

– Sätta klimatfrågan som första prio. De måste förstå att vi befinner oss i en kris, och att folk inte förstår att vi befinner oss i en kris. 

– Vad gjorde dig engagerad i klimatfrågan?

– Det var i lågstadiet, när lärarna pratade om att man skulle släcka lampan och spara på el. Då berättade de om klimatförändringarna, men jag trodde knappt att det var sant. För om det fanns något sånt så skulle alla prata om det. 

Greta, 15 år, utanför riksdagen
Greta klimatstrejkar
Klimatstrejk utanför riksdagen

Följ Greta på sociala medier!

Instagram: @Gretathunberg

Twitter: @Gretathunberg

Hashtag: #klimatstrejk

På plats fanns också Melda, 13 år, och Linnea, 12 år. De börjar skolan imorgon, så de är här på sin sista dag av sommarlovet. Men de ska försöka komma sen också, säger de.

Linnea: Vi sitter här för att politikerna ska göra mer, inte bara säga.

Melda: Vi vet att de kan göra mer än vad de gör idag. Vi vill att folk ska förstå och reagera, klimatet är inget man kan ignorera.

– Vad har ni fått för reaktioner när ni suttit här?

Melda: Av kompisar har det varit väldigt bra reaktioner och peppande. En del som har gått förbi har kollat konstigt, men de vet inte vad vi gör. Men mest har det varit positivt.

Linnea: Många har kommit förbi med mat, och är jättesnälla. 

De säger också att de inte har fått lära sig något om klimatförändringarna i skolan.

Linnea: I 6:an hade vi ingenting om det. Nu ska vi börja 7:an, kanske kommer det vara något om det då.

Melda: Jag kan faktiskt inte minnas att vi någonsin fått höra om det i skolan.

Melda & Linnea utanför riksdagen

Melda och Linneas klimattips:

  • Ät mer vegetariskt.
  • Försök att inte resa så mycket, inte med flyg i alla fall.
  • Var inte rädd för att börja engagera dig!

Gretas klimatstrejk har fått stor uppmärksamhet. Både i sociala medier och i de stora nyhetskanalerna finns massor med hyllningar och artiklar om klimatstrejken. Medan vi sitter och pratar kommer flera och vill intervjua Greta och de andra unga som sitter där. Även en av Gretas tidigare lärare kommer förbi och sätter sig bredvid.

Panda Planet uppmuntrar inte någon till att skolka från skolan, men tycker det är bra att unga visar politikerna att klimatet är viktigt. En sak du gärna kan göra är att skriva till politikerna i din kommun att du vill att de bryr sig om klimatfrågan. I länkarna nedan finns också tips på vad du kan göra själv. Vi hoppas att det gör skillnad och att alla vuxna förstår hur viktigt det här är.