Upptäck bästa ordet!

Katja berättar om hur du byter klimatångest mot "rådighet"
Hur många av oss har egentligen klimatångest? Du vet den där oroliga känslan av att vi inte kommer klara av klimatutmaningarna. Naturkatastrofer, fattigdom, krig.

Ibland undrar nog de flesta av oss vad vi råder över. Vad vi kan göra. Även om vi gärna sätter ansvaret hos någon annan, kanske hos Kinas utsläpp. Och ja, Kinas utsläpp behövs göras något åt. Men i all stress av att sätta ansvaret hos någon annan, glömmer vi bort oss själva. Att vi betyder någonting. Att vi är värdefulla. Att vi kan alla göra något.

För är det rätt att låta de personer som har makt över flera miljoner människor göra någonting, men inte göra något själva? Vi har vårt liv, våra vänner, familj, utbildning. Även om vi är upptagna så finns det utrymme. Utrymme för framtida generationer.

Tillbaka till klimatångesten. Den är onödig, för du kan inte göra något åt Kinas utsläpp. Därför behövs det ett nytt ord: rådighet.

Rådighet? Ja, det man råder över, det man har makt över. Det man kan påverka. Det man har inflytande över.

Om du fokuserar över det du kan göra; gå till skolan istället för att ta bilen, äta vegetariskt framför kött, stänga av vattnet när du borstar tänderna. Om du fokuserar över det du har inflytande över slipper du få klimatångest.

Forskning säger att du har inflytande över vad du gör idag och imorgon. Vill du nå ett mål – kanske äta vegetariskt – gör du det du kan idag och imorgon. Och gör du det, kommer du nå ditt mål. Det kanske låter klyschigt, men alla steg du gör idag gör du för din framtid.

Alla av oss har nog känt klimatångest, men vi kan lova oss själva att vi ändrar på någonting. Vi kanske inte kan stoppa Kinas alla utsläpp. Men herregud, vi kan absolut göra något för planeten. För vi är värdefulla, det vet ni väl?

Känner du klimatångest?

 

//Katja

 

Katja är gästbloggare på Panda Planet

Snabba fakta om Katja

Katja är född 2005 och är gästbloggare på Panda Planet. Hon älskar katter och är 80 % vegan.

 

Morgon eller kväll? Jag är kvällsmänniska, tänker bäst när jag släckt lampan på kvällen!

 

På fritiden: Förutom att umgås med mina kompisar och titta på serier så läser jag mycket. Jag vill gärna vara en person som älskar att promenera, men till min besvikelse är jag inte det.

 

Lästips: Om man älskar Harry Potter så borde man läsa ”Gå vidare” av Rainbow Rowell. Eller förresten – läs allt av henne!