Två elefanter
© Shutterstock / Jonathan Pledger / WWF-Sweden

Debattartikel av klass 7 på Skapaskolan

Det här är en debattartikel av klass 7 på Skapaskolan i Huddinge. Deras fantastiska engagemang har bland annat lett till att de skapat ett helt café, där pengarna går till elefanterna. Mer om det kan du läsa om här. Nu är ordet deras, texten nedan är skriven av eleverna.

Ännu en gång så måste vi ungdomar prata om något som vuxna inte uppmärksammar. Vi i sjuan på Skapaskolan i Huddinge tycker att det sanslöst synd att nästan ingen tidning har lagt upp en enda artikel om elefanternas situation. Så därför tänker vi skriva en artikel, det är denna du läser just nu.

Just nu pågår en hemsk torka i Kenya och många elefanter dör av brist på vatten. Redan innan torkan dog 55 elefanter om dagen på grund av tjuvjakt. Det skriver ingen tidning om. Situationen är mycket kritisk och elefanterna behöver hjälp nu. Trots detta verkar det som att ingen bryr sig. Inga artiklar, inga inslag, samtidigt som elefanterna dör och uppmärksamhet krävs. Man blir ledsen av att det är så. Vår media fokuserar på vad som händer här men inte där.

De flesta kanske tror att elefanter bara är gulliga djur, men de är viktigare än så för naturen och människan. Elefanter hjälper till att sprida frön för träd och växter. Men de är även väldigt viktiga i många kulturer, där de symboliserar lugn och klokskap. Om ingen skriver om den hemska döden bland elefanterna leder det till att de troligen inte kommer att få den hjälp de behöver. Elefanterna riskerar att dö ut för att andra inte får veta att de ens är utrotningshotade eller att de inte har något vatten.

Elefanter är fantastiska och vackra djur som har en viktig roll i vårt ekosystem. Det skulle vara en hemsk och extrem förlust om vi förlorade våra frigående elefanter. Elefanter har en tendens att använda sin storlek till att skydda de svagare individerna i flocken. De har en hög förmåga att kommunicera med varandra och även att upptäcka ljud från långt håll. Elefanter är kloka och mäktiga djur som har funnits i flera miljoner år. Det är verkligen en skam att Sveriges media inte snackar om att dessa djur håller på att dö ut. Tänk om elefanter snart kommer bli lika mycket en dröm som enhörningar. 

Tanken att människor har orsakat detta gör oss illamående. Tanken att vi kan vara så här grymma mot en annan varelse på denna jord. Många säger att det inte finns monster men de har fel, vi människor är monster. Nu är det dags att vi skärper oss och gör skillnad. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det du kan göra är att skriva om situationen som vi har gjort och sprida budskapet vidare. På vår skola har vi öppnat Café Snabel och startat en insamling hos WWF.  Du kan stödja vår insamling och dela den här artikeln med andra, vi måste uppmärksamma det här! Du kan skapa en hemsida, skriva artiklar, göra affischer, du kan göra så mycket men det gäller att alla gör något och jobbar tillsammans. Om vi inte gör något nu så kommer våra framtida barn och barnbarn fråga oss ”vad är en elefant?”. Och den tanken skrämmer oss.

Klass 7 på Skapaskolan, Huddinge.