ELSA ÄR MED!

"Jag tänker att vi är ett lag och ska vinna lagkampen för jorden, naturen och djuren. Om vi samarbetar och ställer upp för varandra så kommer vi kunna påverka naturen på ett positivt sätt."

Elsa Blårand är 10 år och bor med sin familj i Dalarna. Hon älskar utmaningar och tycker det bästa som finns är att testa nya saker. Elsa är en riktig tävlingsmänniska och älskar att vinna. Något som fick henne att söka till tv-programmet Wild Kids på TV4.

- Det var en sjukt rolig upplevelse! För mig var det en blandning av allt jag älskar – tävla, vara i naturen och träffa alla djuren. Man blev också superkompis med alla lagkompisar och jag har fått vänner för livet. Wild Kids var så fantastiskt!

På fritiden är sport det stora intresset, men sporten är inte allt. Elsa har ett stort intresse för djur och natur och hon är ofta ute tillsammans med familjen och springer, fiskar, går eller seglar.

- Jag älskar känslan av att bara vara ute. Höra träden när de blåser eller titta på fåglar som flyger förbi mig. Att andas är så mycket härligare ute. Men i mig finns det en oro att allt håller på att försvinna, att vi människor inte ska ta hand om vår planet.

Elsa beskriver hur hon kan bli ganska nere när hon tänker på det. Men att hon i stället för att tänka negativt vill hon göra något åt det! Därför är Elsa en av WWFs Är du med-ambassadörer och har antagit tre viktiga förändringar för vår enda planet.

Du har ju valt att vara med och engagera dig för djur och natur. Varför tycker du att det är viktigt?

Jag tycker att det är viktigt för att vi (vad vi vet) bara har en planet vi kan leva på och för att planeten ska finnas kvar i flera generationer i framtiden. Dessutom älskar jag ju att vara ute i naturen, det skulle vara väldigt sorgligt om vi inte kan vara ute på grund av att skogen förstörs eller att det aldrig regnar så att allt gräs och växter torkar ut. Jag kan inte tänka mig ett liv där jag inte kan få röra mig fritt och vara ute i naturen. 

Elsa har valt förändringar ”Välj Eko”, ”Sätt lock på kastrullen” och ”Källsortera mera” och berättar att hela familjen hjälps åt.

Hur har det gått att jobba med de tre förändringarna du valt?

Att välja bort sånt som inte är ekologiskt och köpa mer ekologisk mat har fungerat bäst, så har vi gjort länge och mina föräldrar tycker mat är viktigt och att den mat vi äter ska vara bra.

Att alltid sätta lock på kastrullen går också bra, det är min bror jag måste påminna ibland. Jag tänker att denna utmaning går ut på att spara så mycket energi som möjligt så jag går runt hemma och drar ut sladden ut kontakterna och släcker lampor som inte behöver lysa. Att stänga av maskiner istället för att bara låta dem stå på. 

Källsortera mera går framåt, vi har en sortering vid köket med papper, plast, metall, glas och pant. Under diskhon har vi också kompost. Så vi är ganska duktiga tycker jag men ska försöka hitta flera alternativ. Den jobbiga delen är att åka iväg till återvinningen med alla backarna. Vi försöker göra det på helgerna så det blir gjort ofta så de inte blir överfulla. 

Elsa berättar att flera kompisar har frågat henne om tips på hur man kan förändra vardagen och på sin instagram @wildkidselsa har många kommenterat att de antagit WWFs förändringar.

Elsas förändringar

Elsa avslutar med att berätta att man genom att göra förändringar för planeten känner sig som naturens kompis och att det känns bra att göra något på riktigt.

- Jag kan inte förändra hela världen men det känns bra att göra något och om alla gör det så blir vi starka tillsammans och blir vi jättemånga så går förändringarna snabbare. Tänk vad bra allt hade varit om alla gjorde något, då skulle det bli en mycket bättre situation för vår planet. 

Elsas tips till dig som vill anta förändringar för vår planet

  • Testa dig fram och försök med allt som går
  • Välj två enklare förändringar och en som är mer utmanande
  • Efter ett tag kan du testa att göra fler om de första var enkla
  • Om de var för svåra kan man pröva några enklare

HÄR kan du välja dina förändringar för planeten.