"Jag tror på dig!"

Katja berättar om vägen till 80 % vegan
Det var nog 2015 jag såg på nyheterna, förmodligen med en godis eller chipsskål i handen. På teven sa de någonting som skulle förändra mitt liv: att vi behöver minska vårt köttintag. Till hälften.

Där och då kände jag att det var omöjlig att jag – köttälskaren – skulle minska mitt köttintag. Men samtidigt växte ett intresse och jag började laga mat. Men jag kunde inte tillaga kött, så det blev automatiskt vegetariskt. Från början var det inte ens genomtänkt, men efter en tid blev det faktiskt det. Jag valde vegetariskt, för att det var godast.

Efter ett tag ville jag veta varför vi skulle minska vårt köttintag till hälften. VARFÖR var kött dåligt för miljön och hälsan? Den frågan förändrade mitt liv. Jag läste på och hamnade i miljöträsket, och senare även i hälsoträsket.

Vid den tiden hade jag dock väldigt mycket dubbelmoral. Jag gick runt och kämpade för vegetariskt om dagarna, men det skulle inte förvånat mig om jag kom hem och knaprade på Beef Jerkey efteråt.

Förra året, 2017, skred jag till verket med min plan. Jag åt mer och mer vegetariskt, lärde mig mer och mer. För jag blir piggare, positivare, gladare och får mer ork av grönsaker. Jag mår bättre av grönsaker. PUNKT.

I slutet av året var jag 80 % vegan. Jag är alltså inte riktig vegan och inte vegetarian, men jag äter mycket grönsaker ändå.

Så oavsett när eller varför din resa har börjat mot växternas värld, så tror jag på dig. För jag är inget underbarn eller geni, och det är svårt att göra något till 100 %. Men om jag kan, belive it or not, så kan du.

//Katja

Katja är gästbloggare på Panda Planet

Snabba fakta om Katja

Katja är född 2005 och är en av Panda Planets gästbloggare. Hon älskar katter och är 80 % vegan.

 

Bästa klimattips: "Att försöka äta vegetariskt. Jag är vegan till 80 %. En del dagar lyckas man, andra dagar går det inte lika bra. Och det är ok."

 

Framtidsdrömmen: "Antingen lever jag ett bohemliv i en van på Bali. Eller så gör jag karriär och skriver inspirerande texter. Tur att livet inte är svart och vitt. Och att livet är långt!"