Möte med en arg jätte

WWF-Allan och elefanterna
WWF-Allan jobbar inte bara med jättepandor utan även med andra jättestora djur, nämligen elefanter. Här berättar han om ett riktigt spännande möte med en elefanttjur... 

– En gång var vi ute i djungeln och skulle sätta satellitsändare på elefanter, berättar Allan. Inne i den täta skogen var det inte så enkelt att smyga upp på de vaksamma djuren.

Efter några dagar i skogen var vi lite väl avslappnade. Tills en morgon när spårarna meddelade att det låg en elefant i ett gyttjehål och hade det bra. Sakta och försiktigt närmade vi oss och det fanns inget tecken på oro… Plötsligt brakade det loss och elefanten kom rusande som en ångvält! 

Jag hade tittat ut var de lagom tjocka träden stod, men inte de andra så vi rusade till samma träd för att ta skydd, och där radade vi upp oss…

Alla tog alltså skydd bakom samma träd. Det funkar för första och andra personen att få skydd, men de andra sju stod illa till och började springa runt. Detta förvirrade tydligen elefanten som inte kunde välja någon att attackera och det blev räddningen! Elefanten gav upp och vi hade maxpuls.

Senare på dagen lyckades vi bedöva samma elefant och sätta på en satellitsändare, och just det djurets förflyttningar följde vi sedan under 2 år!

Allan hjälper till att rädda elefanterna, de jagas för att människor vill ta deras betar och göra  bland annat elfenbens-smycken av. Idag jagar tjuvjägare både afrikanska och asiatiska elefanter. Djuren skjuts för att tjuvjägarna vill ta deras stora betar. Kom ihåg att aldrig köpa elfenben!

Allan Carlson

WWF-Allan tipsar

Om du möter en arg elefant så kan du testa Allans knep: Om en elefant anfaller ute i djungeln så ska man ta skydd bakom en trädstam som är grov nog att elefanten inte kan knuffa omkull den