Tigeröga
© National Geographic Stock / Michael Nichols / WWF

Tiger - världens största kattdjur

Tigern tassar runt i Asiens skogar där den är väl kamouflerad av sina snygga ränder. Den här tuffingen är världens största vilda kattdjur, till och med större än lejonet! Och den har inga fiender… förutom människan.

Har du sett en katt som gillar att bada? Tigern gillar faktiskt att vara i vatten! De är bra på att simma och svalkar sig gärna i vattnet under varma dagar.

 

Hur stora blir de?

Kroppen på hanarna kan bli 3 meter! Ta tre stoooora kliv så får du se hur långt det är. Och sen kommer svansen också… Tigern är det största kattdjuret, och lejon är näst störst. Lejon kan bli närmare 2,5 meter, så tigern är utan tvekan störst.

Tips! Bildspecial – tigrar

badande tiger

Vad blir det till middag?

Som många katter älskar tigern att sova, ungefär 18 timmar om dygnet. Men på natten är den vaken och jagar. Den smyger fram nära sitt byte och gör ett snabbt anfall.

Den äter kött och det blir lite vad som helst – hjortar, fåglar, insekter, piggsvin, apor … Tigern är bra på att simma och badar ofta. Så ibland blir det till och med fisk till middag!

Visste du att...
Tigrar kan hoppa jättelångt, över 5 meter!
Tigrar

Tigrarna är hotade

För 100 år sedan fanns det runt 100 000 tigrar i världen. Men 2010 fanns det bara ca 3 200 tigrar kvar. Sedan dess har man jobbat stenhårt med att öka antalet tigrar. Tigrarna är utrotningshotade och jagas bland annat för sin fina päls och för att deras tänder och ben används i som "medicin" (men det funkar ju inte alls!). Ett annat stort hot är när tigrarna är i närheten av byar eller boskap, då dödas de för att de inte ska kunna skada någon.

WWF räddar tigrarna

WWF jobbar på massor av olika sätt för att rädda tigrarna! Till exempel försöker man se till att tigrarnas skogar skyddas. WWF jobbar också för att stoppa tjuvjakten och handeln med tigerdelar.

Och vet ni vad? Äntligen kan man se att tigrarna inte längre minskar lika mycket. Det har blivit fler tigerreservat och i vissa områden ökar antalet tigrar!

Fakta om tigern…
Tigerfakta
Tigrar

Snabba fakta

  • Lever: Asien
  • Storlek: 330 – 220 cm lång
  • Vikt: 100 – 300 kg
  • Livslängd: 8 – 10 år (kan bli över 20)
  • Antal: 4 500 st (2022)