sumatranoshörning
© naturepl.com / Mark Carwardine / WWF © WWF-Indonesia / Gert Polet

Liten och luden sumatranoshörning

Det "utdöda" djuret som dök upp igen!

Sumatranoshörningen är den minsta av alla noshörningar och också den hårigaste. Dessutom är det en av de mest sällsynta arterna som finns på vår jord.

 

På Borneo är mer än hälften av all regnskog borta och har ersatts av till exempel oljepalmsodlingar. I de sista krympande regnskogarna lever några jordens sista exemplar av världens minsta noshörningsart – sumatranoshörningen.

Bildbevis!

Länge trodde man att den var helt utdöd på Borneo eftersom ingen sett den på 30 år. Men med hjälp av kamerafällor och fotavtryck kunde man till slut bevisa att noshörningarna faktiskt finns kvar! Otroligt goda nyheter!

Kolla in film från kamerafällan!

noshörning - "trodde den var utdöd"

– Det här är ett unikt fynd, något jag aldrig trodde att vi skulle få vara med om. Nu har vi fått en fantastisk möjlighet att rädda en nästan helt utdöd art, säger WWFs regnskogsexpert Olle.

Stor räddningsinsats

Totalt tror man nu att det finns färre än 100 individer kvar i det vilda. WWF, myndigheter och andra organisationer har startat en stor räddningsinsats för att bevara dem. Man fångar in dem i skogar som hotas av skövling och flyttar dem till säkra platser där de kan leva och föröka sig i väntan på att skogarna ska bli trygga igen.

TIPS! Så här kan du hjälpa till att rädda djurens hem!

 

sumatranoshörning

Panda Planet har besökt regnskogen i Borneo för att spåra sumatranoshörning, kolla in filmen för att se hur det gick!