orangutanger
© naturepl.com / Anup Shah / WWF © Alain Compost / WWF

Orangutangen – ett riktigt klätterproffs

Möt det största trädlevande däggdjuret – "skogsmänniskan" som helst hänger runt högt uppe bland regnskogens trädtoppar!

Namnet orangutang betyder skogsmänniska och de lever just i skogen, på öarna Sumatra och Borneo, i Asien.

Smarta apor

Orangutangen är inte bara bra på att klättra i träd, man har också sett dem använda smarta verktyg! Stora blad eller kvistar med löv kan användas som paraply när det regnar. De kan också använda pinnar som spadar för att gräva i marken och som vapen i strider.

Smart paraply av blad
Vad äter en orangutang?
orangutangfakta

Sover i trädkojor!

Honorna och ungarna sover uppe bland träden. Till natten bygger de sin sovplats av grenar, kvistar och blad. De bygger ofta nya bon varje kväll och kan också bygga bon under dagen som de sover eller leker i.

Hanarna (som är dubbelt så tunga som honorna) sover oftast på marken – de är helt enkelt för tunga för att sova på en gren.

Folkskygg typ

Ungarna är med sin mamma och leker ibland med andra barn. Men när de blivit vuxna lever orangutangerna ensamma.

Både hanar coh honor får skägg
Hanarnas kinder kan bli jättestora

Orangutangerna är hotade

Orangutanger kan inte leva utan träd och när regnskogen skövlas får orangutangerna allt svårare att överleva. När regnskogen skövlas, och efter skogsbränder, får orangutangerna inte så mycket utrymme kvar att leva på.

Eftersom orangutanger rör sig så långsamt så är de lätta för tjuvjägare att komma åt. Det är olagligt att döda orangutanger, men ändp fortsätter människor att jaga dem.

Panda Planet och WWF räddar orangutangerna

WWF har arbetat för att rädda orangutangen i över 50 år! Bland annat genom stöd till forskning och genom att jobba för att förbjuda att man får jaga och sälja orangutangdelar. Tack vare WWF har en ny nationalpark inrättats i Sebangau på södra Borneo, där det finns en mycket stor mängd vilda orangutanger. 

 

Panda Planet hjälper också orangutangerna. För varje ny VIP-medlem på Panda Planet planterar WWF ett nytt litet regnskogsträd på Borneo. Vi hoppas att det ska bli så många nya träd att det om några år kan börja växa riktig regnskog där.

Här finns orangutangerna:
Utbredning orangutanger
I Indonesien, på öarna Borneo och Sumatra.
Orangutang

Snabba orangutangfakta

  • Storlek: Mellan 50-100 kg
  • Livslängd: 35-50 år
  • Antal: 45 000-60 000 st