Gorilla
© Andy Rouse

Gorillan - älskad djungelsläkting

Gorillorna är några av våra närmaste släktingar i djurriket, strax efter schimpanser och dvärgschimpanser. De är den största av människoaporna och en lugn, familjekär växtätare.

Gorillor

Fredlig och familjekär

Gorillan symboliseras ofta som farlig i filmer och böcker, men i verkligheten är gorillan inte alls en grym varelse, den är ett försiktigt och tillbakadraget djur som lever ett fredligt familjeliv i skogen och undviker helst varje konflikt med människor.

Visste du att ...
En gorillahane kan väga upp mot 180 kg!

Vegokäk på menyn

Gorillor är växtätare, de spendera stora delar av sin dag med att leta efter mat. Helst äter de bambu, frukt och blad. En och en annan insekt kan också slinka ner såklart. En vuxen gorilla kan äta upp mot 30 kg mat varje dag.

Gorilla
Gorilla

Gorillorna är hotade

Trots att det är olagligt att jaga gorillor, så finns det fortfarande tjuvjakt. Flera gorillor jagas varje år men ändå så ökar antalet gorillor, vilket är jättekul.

Ett annat hot som är svårt att få bort är när människor går in i skogen för att hämta vatten, så passar de ibland på att sätta ut snaror för att fånga antilop eller buffel, och ibland fastnar gorillor i snarorna och då kan de skadas eller dö. 

WWF räddar gorillorna

WWF arbetar för rädda bergsgorillorna, och ger stöd till att utbilda och utrusta parkvakter som skyddar gorillorna. WWF jobbar också med att inventera gorillor (ta reda på hur många det finns och var de bor) och med forskning på djurens beteende. Ju mer vi lär oss om gorillorna desto bättre kan vi hjälpa dem! 

Här lever gorillorna ...
Afrika
I Afrika!
Gorilla

Snabba fakta

  • Lever: Afrika
  • Storlek: Honor 150 cm och 90 kg, hanar 180 cm och 180 kg
  • Livslängd: 35-40 år
  • Antal: 880 st