Isbjörnar
© Steven Kazlowski

Isbjörnen - Arktis härskare

Isbjörnar

På vintern kan det bli hela -40 grader kallt i Arktis. Brrrr. Isbjörnarna har en otroligt varm päls och ett 10 cm tjockt lager av fett, som håller dem varma. Till frukost, lunch och middag äter den gärna fett – från sälar, valar och vikare – som den knappt tuggar utan sväljer i stora stycken. Den kan lagra fett och klara sig i flera månader utan att äta.

Vilka simmare

Isbjörnen kan simma upp till 500 km i det iskalla vattnet, de paddlar sig fram med sina enorma ramar (tassar). Förutom sina vanliga ögonlock har den ett extra par, som är genomskinliga och fungerar som ett par skyddande simglasögon. Smart!

Så här stor är en isbjörn bredvid en människa...
Isbjörn vs människa
Men när isbjörnen står på bakbenen blir den större än en liten elefant!

Familjeliv

Isbjörnarna trivs bäst ensamma, men när det är dags att para sig så luktar sig hanen fram till honorna. Ibland blir det slagsmål när två killar har fastnat för samma tjej.

Sen när ungarna kommit så stannar de hos mamman tills de är 2 år. Under tiden får de lära sig hur man överlever i Arktis och snart kan de simma i det iskalla vattnet och åka rutschkana nerför snön.

Isbjörnar
Isbjörn

Isbjörnen är hotad

Isbjörnarna har inga fiender förutom människan. Det största hotet mot isbjörnarna är idag att jorden blir varmare. Isbjörnarna jagar mest ute på isen, och när jorden blir varmare och isen smälter tidigare för varje år så kan inte isbjörnarna jaga lika mycket i vissa områden. Då kan de inte lägga på sig tillräckligt med fett inför sommaren.

WWF räddar isbjörnen

WWF jobbar bland annat med att sprida information och kunskap om hoten mot isbjörnen. WWF stöttar också forskning och flera isbjörnspatruller för att skydda djuren. Isbjörnspatrullens syfte är att minska konflikten mellan isbjörnar och människor. 

Isbjörnar

Snabba fakta

  • Lever: Arktis
  • Storlek: upp till 800 kg och ca 2-3 m lång
  • Livslängd: 20-25 år
  • Antal: 22 000-31 000 st