panda
© Sharon Fisher © Brad Josephs

Pandan – den svartvita kändisen från Kina

Möt världens mest berömda djur – jättepandan! Den här fina svartvita björnen finns bara i Kina. Där tassar den helst runt ensam i bambuskogarna och äter … och sover.

Bambu-mums!

Pandan äter bambu till frukost, lunch och middag. Fjorton timmar om dygnet käkar den bambu (och en och annan blomma). Resten av tiden sover den helst. När bambun blommat vissnar den och pandan måste hitta en ny skog att mumsa i.

Kolla in videon… mums, mums, mums

Grym på trädklättring!

Trots att pandan är tung så är den bra på att klättra i träd. När den inte äter brukar den ligga och vila högt upp på en gren. Om det kommer en fiende kan pandan klättra upp i ett träd och sitta helt stilla – då är den supersvår att upptäcka. 

klättrande panda
Hur stor är en panda?
pandafakta
pandaunge

Pytteliten rosa panda!

Pandor är ju kända för sin svartvita päls, men när de föds är de helt rosa och pyttesmå.En nyfödd panda är bara runt 15 cm och blind. De öppnar sina ögon först efter 6-8 veckor.

panda

Pandan är hotad

Pandor behöver stora ytor att leva på, så när skogen skövlas får de också problem. När skogen försvinner blir det svårt för pandor att hitta varandra när det är dags för parning.

WWF räddar pandorna

Jättepandan är WWFs symbol och vi jobbar hårt för att bevara dem. Det skapas naturreservat för att skydda pandans skog. Jättebra för både pandan, skogen och alla andra djur som lever där! WWF hjälper även till med att räkna pandor och hjälpa pandorna att kunna gå till andra pandors hem och hälsa på. WWF utbildar också människor som jobbar i pandareservat.

Tumlar runt i snön!

Pandan går inte i ide på vintern som andra björnar. Istället lufsar den runt i snön. Kanske passar den på att leka lite också, som i den här urgulliga videon…