Okapi
(cc) wikimediacommons / Raul654 (cc) Pixabay / Creative Commons

Okapin - djuret man trodde var fejk!

Den lustiga okapin ser ut som om den är ihopsatt av flera olika djur! Lite zebra, lite åsna, lite giraff… Visst ser den ut som ett fantasidjur? Det var nog därför vissa förr i tiden trodde att skinnen, som visades på museer, var fejk! Men den finns faktiskt på riktigt, på en enda plats på jorden – i en regnskog i Kongo.

Inte alls någon zebra…

Trots sina zebraränder är okapin faktiskt ett giraffdjur. Likheten med vanliga giraffer sitter bland annat i den kraftiga framkroppen. Okapin kan också ha små pälsklädda horn, precis som giraffen.

Tips! Har du sett giraffernas halsbrottning?

 

Vanlig giraff och okapi – lika som bär?

Okapin är en skygg filur.

Det är inte ofta man får se den i det vilda som på den här filmen. Den gömmer sig på dagarna och på natten smyger den fram och mumsar knoppar och blad. Och till skillnad från giraffen så lever okapin helst ensam. Utom när det är dags för parning, då letar de upp varandra med hjälp av doftsignaler.  

Vanliga giraffer och okapi
vanlig giraff och okapi

Spana in den urgulliga kalven!

Okapin är utrotningshotad så det kanske är tur att man föder upp den i olika djurparker. Som den här urgulliga okapikalven. Bara en halvtimme efter att kalvarna föds kan de stå på benen. Duktigt va?

Visste du att?

Precis som girafferna har okapin en låååång blåaktig tunga. Den används för att få tag på maten men också för att tvätta ögonen och… peta i näsan!

okapi