Café Snabel
Foto: Atrisa Ahmadi

Klassen skapade ett café för elefanterna

När klass 7 på Skapaskolan i Huddinge hörde talas om torkan som drabbat elefanterna och många andra djur i Kenya tog de saken i egna händer. De bestämde sig för att själva samla in pengar till elefanterna genom att starta ett helt skolcafé!

Under början av året var det stora nyheter om att torkan i Kenya är den värsta på flera år och att läget är tuffare än någonsin. Många djur har det tufft, ett av dem är de magnifika elefanterna. Eleverna i klass 7 på Skapaskolan i Huddinge kände att de var tvungna att göra något. Engagemanget växte och plötsligt hade en hel caféverksamhet startat! Vi ställde några frågor till några av eleverna i klassen.

Hur hörde ni talas om torkan i Kenya? 

Nyx: Man har inte tänkt så mycket på det innan vi pratade om det i skolan. Man tycker att man skulle ha hört mer om det. Det är ju ändå en stor grej.

Anton: Jag hade inte hört om det alls. Första gången var i klassrummet.

Molly: Man kanske har hört om det någonstans eller sett det på sociala medier men man har inte tänkt på det på riktigt. Man har liksom inte tänkt på vad det verkligen innebär. Men sedan tog vår lärare upp det under en lektion och då blev det väldigt tydligt vilken allvarlig situation elefanterna befinner sig i. 

Foto: Atrisa Ahmadi

Och hur väcktes idén att ni i klassen skulle hjälpa till?

Molly: Jag tror vi alla var rädda att elefanterna skulle bli utrotade. Alla kan ju göra lite för att göra stor skillnad. Det är inte så svårt att göra skillnad.

Nyx: Det här var ett riktigt genuint problem som var bråttom att lösa. Vi hade inte tid att vänta på att någon annan tog tag i problemet. När vår lärare frågade om vi ville göra en insats tror jag att alla var överens.

Är det något som har varit svårt?

Molly: Det har varit lite hinder på vägen. Vi hade lite svårt att få tag på bröd från början när vi inte hade pengar. Då lyckades vi fixa sponsring av ett lokalt bageri. När vi väl hade fått in pengar kunde vi investera i mer grejer till cafét. Vi utvecklas hela tiden.

Nyx: Från början hade vi varken bröd eller toastmaskiner. Men alla jobbade tillsammans och vi löste det. Vi fick sponsring av bröd och hittade toastmaskiner på skolan. 

Anton: Inflationen har också försvårat eftersom vi ju vill tjäna pengar men nu är allt så dyrt. 

Café Snabel

Varför startade ni just ett café?

Nyx: Vi ville samla in pengar fort. Det kändes som att det skulle bli väldigt populärt. Det är intressant hur engagerade alla i klassen faktiskt har blivit. Alla har en roll i det här projektet. 

Nova: Många på skolan har saknat ett café. Vi såg en möjlighet att samla in pengar. Vi kände liksom att det skulle bli hundra procent succé.. 

Anton: Det är också bra eftersom vi får lära oss om ekonomi, hur vi jobbar tillsammans. Vi lär oss mycket i detta projekt, hur vi ska köpa in grejer, hur vi gör reklam, vilka saker som säljer och hur man ska bete sig mot kunder.

Meny

Elevernas tips

  • Organisera er. Om ni är en större grupp, dela upp er så ni har olika roller, så någon ansvarar över pengarna, någon gör reklam, någon är ansvarig för sociala medier osv.

  • Var inte blyg – folk är snällare än man tror.  Våga be om sponsring. Våga prata med folk. 

  • Var engagerad – det går inte om du inte brinner för projektet.

  • Använd gärna sociala medier för att sprida ordet. 

  • Tänk på hur du formulerar dig när du skriver ett mail eller ringer ett samtal. Det är större chans att du får hjälp om du är trevlig. 

Hur kom ni på namnet Café Snabel?

Anton: Vi röstade fram det i klassen. Jag tror att alla var ganska överens. 

Nyx: Vi ville ha ett roligt namn, nästan som att man ler lite när man hör det. Det skulle vara ett relevant namn där det framgår vad vi håller på med men det skulle inte kännas dötrist.

Nova: Ett roligt namn gör cafét lite roligare. 

Stort tack för ert fantastiska engagemang, säger vi på WWF och Panda Planet. ❤ Vilket teamwork!

Om ni vill spana in klassens Instagramkonto så klicka HÄR.

Klassen har också skrivit en debattartikeln. Den finns publicerad här på pandaplanet.se.

Tack till Molly Hargin, Nyx Lindqvist, Anton Ljungberg och Nova Lundqvist för att ni berättade mer om Café Snabel. Bilderna är fotade av Atrisa Ahmadi som också går också i klassen.